Excelsior begint seizoen goed met 1-1 tegen NAC

9 augustus 2014

Excelsior is het eredivisieseizoen begonnen met een dikverdiend gelijk spel tegen NAC Breda. In het Rat Verlegh Stadion eindigde het duel in 1-1. Uit een strafschop van Jeff Stans kwamen de Kralingers op voorsprong, maar de gelijkmaker van de thuisploeg viel nog een dezelfde minuut.

Negentien minuten had Excelsior nodig om voor het eerst dit seizoen te scoren te komen in de Eredivisie. Het was middenvelder Jeff Stans die Excelsior op voorsprong zette in het Rat Verlegh Stadion. Dat deed de middenvelder vanaf elf meter, een strafschop die werd toegekend nadat aanvaller Tom van Weert in het strafschopgebied was neergelegd door Kenny van der Weg.
Lang konden de Kralingers niet nagenieten van de treffer, want een minuut later was het alweer gelijk. Jordy Deckers schoot een bal weg vanaf de zijkant van het strafschopgebied. Helaas voor hem in de voeten van Adnane Tighadouini. Die aarzelde niet en schoot hem in het lege doel, 1-1.
In de fase na de twee doelpunten kregen beide ploegen mogelijkheden. Tighadouini raakte de lat en namens Excelsior was Jordan Botaka dichtbij de 2-1. Hij nam een voorzet van Daryl van Mieghem op zijn schoen, maar helaas voor Excelsior ging de bal naast het doel. De logische ruststand was daardoor 1-1.
,,In het eerste kwartier leken we wat last te hebben van plankenkoorts”, zei Marinus Dijkhuizen na afloop van de wedstrijd. ,,Daarna kwam er meer rust in de ploeg en durfden we wat meer vooruit te voetballen.” Dat resulteerde in de voorsprong, waarvan helaas niet lang genoten kon worden. ,,Een foutje van Jordy, die bal moet over de zijlijn. Dat zal hem niet meer gebeuren.”
Meteen na rust schoot Erik Falkenburg op de paal en kwam Excelsior goed weg. Het was een fase waarin de thuisploeg een paar keer gevaarlijk was. Zo moest Deckers ingrijpen toen hij Elson Hooi op zijn doel zag afkomen. Excelsior kreeg minder mogelijkheden, maar was voetballend gezien wel de bovenliggende partij.
Zo maakten Daryl van Mieghem en Tom van Weert een positieve indruk, terwijl ook de jonge Elso Brito achterin een prima wedstrijd speelde. In de slotfase was er nog een schot van invaller Ninos Gouriye en een vermeende handsbal van NAC-speler Boateng. Nu ging de bal echter niet op de stip en bleef het bij 1-1.
,,Het was een vermakelijke wedstrijd”, vond Marinus Dijkhuizen. ,,Ik heb genoten van de sfeer en de entourage en van mijn ploeg natuurlijk. Ik heb goede dingen gezien van mijn ploeg, maar ook dingen die beter moeten. Zo moet de handelingssnelheid omhoog. Maar hier kunnen we absoluut mee verder.”

Doelpunten:
19. Stans 0-1
20. Tighadouini 1-1

Scheidsrechter: Sanders
Gele kaarten: De Kamps (NAC Breda)
Toeschouwers: 18.100

Opstelling Excelsior: Jordy Deckers, Khalid Karami, Kevin van Diermen, Sander Fischer, Elso Brito; Rick Kruijs, Adil Auassar, Jeff Stans (85. Kevin Vermeulen); Jordan Botaka, Tom van Weert (70. Ninos Gouriye), Daryl van Mieghem (76. Lars Hutten).

Foto: Maurice van Steen

Terug naar overzicht