Excelsior Rotterdam pakt een punt tegen Ajax (1-1)

19 maart 2017

Excelsior Rotterdam bewees zichzelf een goede dienst door in eigen stadion een punt te pakken tegen Ajax. De openingstreffer van Mike van Duinen werd nog wel ongedaan gemaakt door Justin Kluivert, maar daarna hield Excelsior keurig stand en waren de Rotterdammers ook na rust een aantal keer dreigend.

Sliding
Met Anouar Hadouir als vervanger van de geschorste Luigi Bruins, begon Excelsior Rotterdam verder in dezelfde startopstelling als tegen SC Heerenveen. Het goede begin van Excelsior resulteerde al na twaalf minuten in de eerste kans. Mike van Duinen werd weggestuurd door de jarige Hicham Faik, maar een prima sliding van Matthijs de Ligt voorkwam dat Excelsior op voorsprong kwam.

Openingstreffer
Na 25 minuten viel de openingstreffer alsnog. Diezelfde De Ligt leverde de bal in bij Van Duinen en die scoorde nu wel, al werd zijn inzet onderweg nog aangeraakt door Kenny Tete. De discussie of de goal op naam zou komen van Van Duinen of Tete deed niets af aan het feit dat Excelsior de verdiende 1-0 voorsprong mocht vieren. Het wedstrijdformulier kende de treffer overigens na afloop toe aan de spits van Excelsior.

Gelijkmaker
In de 32e minuut kwam de gelijkmaker eigenlijk uit de lucht vallen. Excelsior dacht recht te hebben op de inworp, maar die ging naar Ajax. De voorzet van Hakim Ziyech belandde bij de tweede paal bij Justin Kluivert die zijn eerste eredivisietreffer binnentikte. Voor rust kreeg Ajax nog een kopkans via De Ligt, maar toen het rustsignaal klonk, stond de 1-1 nog steeds op het scorebord.

Aandringen
In de wetenschap dat Feyenoord had gewonnen van SC Heerenveen mocht verwacht worden dat Ajax in de tweede helft zou gaan aandringen. De eerste mogelijkheid was echter voor Excelsior. Het schot van Mike van Duinen ging hoog over het doel. Aan de andere kant lukte het Ajax amper om echt een vuist te maken. De poging om een strafschop te verdienen, leidde uiteindelijk tot een gele kaart voor Traoré.

Zijnet
Faik had het duel na 77 minuten in Rotterdams voordeel kunnen beslissen. Op aangeven van Ryan Koolwijk kon hij bij de tweede paal scoren, maar doelman André Onana voorkwam deze treffer. Justin Kluivert had kort voor tijd de gelijkmaker nog op zijn schoen. Een snelle uitval bracht hem gevaarlijk voor het doel van Warner Hahn, maar de inzet belandde in het zijnet. Na vier minuten extra tijd vond Van Boekel het voldoende en mocht Excelsior opnieuw een dik verdiend punt bijschrijven.

Boost
,,Na Willem II wees iedereen mij op het moeilijke programma dat voor ons lag, maar we hebben daarna gelijkgespeeld tegen AZ, gewonnen van SC Heerenveen en gelijkgespeeld tegen Ajax’’, zei Mitchell van der Gaag. ,,Daaraan zie je dat voetbal een mooi spel is en dat het heel snel kan veranderen. Het lost ons probleem niet op, maar dit resultaat geeft wel een enorme boost.’’

Oppassen
,,Het is mooi om te zien dat wij niet alleen hebben verdedigd, maar op momenten dat wij de bal hadden echt gevaarlijk zijn geweest. We verwachtten na rust een offensief van Ajax, maar dat bleef uit. Op een bepaald moment hadden wij de overhand en dat was natuurlijk mooi om te zien. Het bleef oppassen voor de counter, maar heerlijk dat we opnieuw een punt hebben gepakt.’’