Excelsior Rotterdam wint de stadsderby met 3-2

19 november 2016

Excelsior Rotterdam heeft de stadsderby tegen Sparta Rotterdam met 3-2 gewonnen. De ontlading was enorm na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Bjorn Kuipers. De gasten maakten in de slotfase driftig jacht op de gelijkmaker, maar de strijd en inzet van Excelsior Rotterdam werden beloond met drie punten.

Gedreven
Excelsior Rotterdam begon zeer gedreven aan de stadsderby en de eerste mogelijkheden waren dan ook voor het doel van Roy Kortsmit. Mitchell van der Gaag had in de basisopstelling onder meer plek voor Bas Kuipers, Stanley Elbers en Nigel Hasselbaink. Een bal op de paal en een schot van Elbers in de handen van Kortsmit toonden aan dat Excelsior Rotterdam besefte wat er vanavond op het spel stond.

Score
Na de beginfase namen de gasten het heft echter steeds meer in handen. Aanvankelijk leverde dat geen grote kansen op, maar na 22 minuten opende Sparta Rotterdam toch de score. Na voorbereidend werk van Thomas Verhaar belandde de bal uiteindelijk bij Loris Brogno en die kon hem langs Tom Muyters in het doel tikken, 0-1.

Nog mooier
Vier minuten later was het gelijk in het bomvolle Stadion Woudestein. Stanley Elbers nam de bal op zijn slof na een voorzet van Khalid Karami, 1-1. Een heerlijke treffer! Vier minuten later werd het nog mooier toen Michel Breuer de bal terugspeelde en Bart Vriends hem vervolgens tegen Fredy Ribeiro aantikte. De aanvaller van Excelsior ging er rap met de bal vandoor. Hij faalde niet oog in oog met Kortsmit en zette Excelsior op voorsprong, 2-1. De was tevens de ruststand.

Stanley Elbers of Excelsior

Schade
Sparta Rotterdam stond na rust al snel te popelen op het veld om verder te gaan. Excelsior Rotterdam kwam de in de laatste weken zo gevreesde eerste vijf minuten na rust echter zonder tegentreffer door. Schade was er wel, want Ryan Koolwijk moest de strijd met een blessure staken. In zijn plaats kwam Hicham Faik in de ploeg. Na een uur spelen was er bijna een grote kans voor Nigel Hasselbaink, maar hij kwam niet tot een schot.

Scoreverloop
Vijf minuten later kon de spits alsnog juichen. Hicham Faik werd gevloerd in de zestien door Thomas Verhaar en scheidsrechter Kuipers legde de bal op de stip. Hasselbaink ging achter de bal staan en schoot hem onhoudbaar in de hoek binnen, 3-1. In de 73e minuut bracht Denzel Dumfries de spanning terug door de 3-2 binnen te tikken. Het scoreverloop zal veel supporters van beide teams hebben doen terugdenken aan eerdere bizarre ontmoetingen, waarin het doelpunten regende (3-4, 3-2, 4-3).

Ontlading
Sparta drong Excelsior in de slotfase terug en kreeg een aantal gevaarlijke mogelijkheden, maar met name Jurgen Mattheij zorgde ervoor dat de bal steeds werd weggerost uit het strafschopgebied. Het was billenknijpen voor de supporters van Excelsior Rotterdam. Een kopbal van Thomas Verhaar belandde gelukkig op het dak van het doel, maar het bleef tot de laatste seconde spannend. De ontlading na het laatste fluitsignaal was daarom enorm!

Vertrouwen en goodwill
,,Ik heb een ploeg gezien die er vol voor ging’’, zei Mitchell van der Gaag na afloop. ,,We hebben echt als team gestreden. De overwinning was verdiend, al was het aan het eind wel even billenknijpen. Na die 3-2 van Sparta zie je toch het gevoel erin sluipen van ‘het zal toch niet gebeuren’. Dit is een belangrijke overwinning, waarmee overigens niet alles is opgelost. Volgende week gaan we naar Vitesse en dan moeten we dit doorzetten. Maar deze wedstrijd levert ons wel weer vertrouwen en goodwill op.’’

22. Brogno 0-1
26. Elbers 1-1
30. Ribeiro 2-1
65. Hasselbaink 3-1
73. Dumfries 3-2

Scheidsrechter: Bjorn Kuipers
Gele kaarten: Elbers (Excelsior Rotterdam), Verhaar, Dumfries, Breuer (Sparta Rotterdam)
Toeschouwers: 4400 (uitverkocht)

Opstelling Excelsior: Tom Muyters; Khalid Karami, Jurgen Mattheij, Henrico Drost, Bas Kuipers; Jeffry Fortes, Kevin Vermeulen, Ryan Koolwijk (51. Hicham Faik); Stanley Elbers (76. Mike van Duinen), Nigel Hasselbaink, Fredy Ribeiro (85. Terell Ondaan).