Excelsior verliest ondanks veel kansen met 0-1 van Roda JC

16 oktober 2016

Ondanks een karrevracht aan kansen – met name in de eerste helft – stond Excelsior Rotterdam na afloop van de thuiswedstrijd tegen Roda JC met lege handen (0-1). Een treffer na een uur spelen van David Boysen deed de Rotterdammers de das om.

Kansen
Meer dan 500 minuten wachtte Roda JC al op een doelpunt. De Limburgers bezetten niet voor niets de achttiende plaats van de Eredivisie. In de beginfase was het dan ook Excelsior Rotterdam dat de ene kans op de andere stapelde. Een inzet van Mike van Duinen – die voor het eerst in de basis startte – werd van de lijn gehaald en kort daarna mocht hij alleen op Benjamin van Leer af. De doelman van Roda JC was hem echter te slim af. Ook Vermeulen mocht uithalen, maar schoot de bal naast het doel.

Evenwicht
Na het sterke begin kwamen de ploegen meer in evenwicht. Roda JC dook een aantal keer dreigend voor Tom Muyters op, maar meer dat een aantal corners leverde dat niet op. Aan de andere kant was Van Duinen nogmaals gevaarlijk, maar de grootste kans was vijf minuten voor rust voor Luigi Bruins. Hij zette de aanval zelf op en via Khalid Karami en Fredy Ribeiro kreeg hij de bal terug, maar schoot helaas naast. Ondanks een handvol kansen voor Excelsior Rotterdam was het daardoor halverwege nog steeds 0-0.

Vrezen
De tweede helft begon opnieuw met een mogelijkheid voor Excelsior Rotterdam. Kevin Vermeulen was dreigend, maar via Gullon Marcos leverde het de Rotterdammers niet meer op dan een corner. Na 56 minuten gebeurde waar Excelsior Rotterdam voor mocht vrezen bij het missen van zo veel kansen. Roda JC kwam op voorsprong. Het was David Boysen die de bal langs Tom Muyters in het doel schoot. De Limburgers hadden er 596 minuten op moeten wachten, maar nu waren zij dan toch trefzeker.

Op zoek naar gelijkmaker
Het doelpunt gaf Roda JC wind in de rug, want ineens gingen de Limburgers iets makkelijker spelen. Excelsior Rotterdam richtte zich echter op en ging op zoek naar de gelijkmaker. Mitchell van der Gaag bracht Anouar Hadouir en Terell Ondaan in de ploeg in plaats van Stanley Elbers en Kevin Vermeulen, terwijl bij Roda JC voormalig Excelsiorspeler Adil Auassar zijn entree maakte. Een kwartier voor tijd mocht ook Nigel Hasselbaink aantreden in plaats van de leeg gespeelde Mike van Duinen.

Doel bleef leeg
Ondanks een aantal mogelijkheden, bleef het vijandelijke doel echter leeg. Een voorzet van Terell Ondaan was te hoog voor Nigel Hasselbaink om zijn hoofd erachter te zetten en een kopbal van Henrico Drost ging maar net naast. Gezien alle kansen verdiende Excelsior Rotterdam een gelijkmaker, maar de 1-1 kwam niet op het scorebord. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Jochem Kamphuis was het Roda JC dat opgelucht kon ademhalen en de drie punten mocht inpakken voor de reis terug naar Kerkrade.

Verwijten
,,Met name de eerste helft was het enige verwijt dat ik mijn ploeg kon maken, dat we de kansen niet hebben afgemaakt’’, stelde Mitchell van der Gaag. ,,Na rust was de eerste halve kans ook voor ons via Kevin Vermeulen, maar daarna zag je het wegebben. Na het doelpunt van Roda JC moesten we in de achtervolging. Dan hoop je dat de bal een keer goed valt, maar dit was zo’n wedstrijd waarin dat niet gebeurde.’’

Cruciale wedstrijden
Ook Mike van Duinen was na afloop duidelijk: ,,Ik weet dat ik een doelpunt had moeten maken. Met name die eerste kans had erin gemoeten. Daarna hebben wij nog meer kansen gehad, maar die gingen er ook niet in. In dat opzicht zat het ons vandaag niet mee.’’ Van der Gaag: ,,We zijn terug op aarde. We hebben drie keer achter elkaar verloren en moeten nu beseffen dat we ons niet achter de goede start meer kunnen verschuilen. De verrassing is er vanaf en dit zijn cruciale wedstrijden. Vrijdag spelen we hier tegen PEC Zwolle, ook een ploeg die onder ons staat. Dat zijn toch de wedstrijden waar het om gaat.’’

56. Boysen 0-1

Scheidsrechter: Kamphuis
Gele kaarten: Koolwijk (Excelsior Rotterdam), Van Peppen, Abdul (Roda JC)
Toeschouwers: 3544

Opstelling Excelsior Rotterdam: Tom Muyters; Khalid Karami, Jurgen Mattheij, Henrico Drost, Leeroy Owusu; Luigi Bruins, Kevin Vermeulen (66. Terell Ondaan), Ryan Koolwijk, Stanley Elbers (59. Anouar Hadouir), Mike van Duinen (75. Nigel Hasselbaink), Fredy Ribeiro.

Wedstrijdsponsor: VS Schoonmaak
Balsponsor: M3E Groep