Excelsior verliest ondanks voorsprong van Feyenoord

27 augustus 2016

Excelsior Rotterdam mocht een helft hopen op een goed resultaat in de stadsderby tegen Feyenoord. Halverwege was het 1-1, maar na rust had Feyenoord een tijdsbestek van zes minuten nodig om dit om te zetten in een gemakkelijke 4-1 overwinning.

Lastig avondje
Het was broeierig warm in de Kuip voor de eerste stadsderby van dit seizoen. Vlak voor de aftrap zakte het zonnetje tot onder het stadion, maar warm bleef het nog even. Nadat Dirk Kuyt al na 9 minuten de paal naast Tom Muyters had geraakt, leek Excelsior Rotterdam een lastig avondje tegemoet te gaan.

Meer lef
Na een kwartiertje begon Excelsior Rotterdam echter meer lef te tonen en ging nadrukkelijk op zoek naar het vijandelijke doel. Uit een corner was het Jurgen Mattheij die maar net naast kopte. Het was duidelijk: Excelsior Rotterdam was naar de Kuip gekomen om het de ongeslagen koploper zo lastig mogelijk te maken.

Stanley Elbers
Kort nadat Jens Toornstra de bal net niet kon binnen tikken, was het Excelsior Rotterdam dat aan de andere kant de score opende. Een pass vanaf de linkerkant met buitenkant voet van Nigel Hasselbaink belandde voor het doel waar Stanley Elbers stond om hem langs Brad Jones in het doel te schuiven, 0-1.

(L-R) goalkeeper Brad Jones of Feyenoord, Stanley Elbers of Excelsior, Kevin Vermeulen of Excelsior

Gelijkmaker
Feyenoord was duidelijk van slag door deze eerste tegentreffer van het seizoen, waardoor Excelsior Rotterdam brutaal dreigend bleef worden. Balverlies op het middenveld leidde uiteindelijk kort voor rust de gelijkmaker van Feyenoord in. Het was Dirk Kuyt – die zijn 600e competitiewedstrijd speelde – die voor de 1-1 ruststand zorgde.

Illusie
De gelijkmaker zorgde voor vertrouwen bij de thuisploeg, die vastbesloten was de klus snel na rust te klaren. Het duurde uiteindelijk tot de 59e minuut voordat Feyenoord wist te scoren. Zes minuten later stond er 4-1 op het scorebord. Dirk Kuyt, Steven Berghuis en Jens Toornstra beroofden Excelsior Rotterdam van elke illusie op een goed resultaat.

Debutant
Gelukkig ging de storm van Feyenoord daarna liggen, anders was het voor Excelsior Rotterdam allemaal nog vervelender geworden. Via Fredy Ribeiro kreeg Excelsior Rotterdam zelfs nog wat mogelijkheden, maar de angel was na de drie treffers in zes minuten tijd uit de wedstrijd. Daar konden ook invallers Anouar Hadouir, Terell Ondaan en de jonge debutant Dogucan Haspolat helaas niets meer aan veranderen.

Gemengd gevoel
,,Ik zit hier met een gemengd gevoel’’, zei Mitchell van der Gaag tijdens de persconferentie. ,,We gaan er met 4-1 af, maar ik heb toch veel positieve dingen gezien van mijn ploeg.’’ Hij wees onder meer op het spel in de eerste helft en het prima doelpunt van Stanley Elbers. ,,In de rust weet je: we moeten de eerste vijftien minuten goed doorkomen, want Feyenoord gaat power play spelen. Helaas geven we vervolgens in zes minuten de wedstrijd weg. Dat is zuur. Ik heb dus veel positieve dingen gezien, maar we moeten ook veel leren van vandaag.’’

26. Elbers 0-1