Nieuwe dreun voor Excelsior door 0-2 nederlaag

25 februari 2017

De thuiswedstrijd tegen Willem II moest gewonnen worden, maar Excelsior Rotterdam verloor opnieuw. De gasten scoorden na rust twee keer, terwijl doelman Kostas Lamprou met een clean sheet het veld afstapte. De 0-2 nederlaag zorgde in Stadion Woudestein voor hevige emoties.

Teleurstelling
,,Ik snap de teleurstelling bij de supporters’’, sprak Mitchell van der Gaag na afloop van de wedstrijd. Uiteraard kreeg hij tijdens de interviews steeds weer de vraag voorgelegd of hij het nog wel ziet zitten. ,,Het moet, het is zaak dat we ons herpakken. Volgende week hebben we immers weer een wedstrijd.’’

Duidelijke en simpele boodschap
Na de zeperd tegen Heracles Almelo ging Excelsior tegen Willem II met een even duidelijke als simpele boodschap het veld in: er moest gewonnen worden. Milan Massop verving de geschorste Jurgen Mattheij en Fredy Ribeiro en Kevin Vermeulen keerden terug in de basisopstelling ten koste van Terell Ondaan en Stanley Elbers.

Meeste balbezit
Excelsior dicteerde grotendeels de eerste helft en had het meeste balbezit. Dat resulteerde overigens niet in veel grote kansen. Wel had Willem II via Katuku Tshimanga en Funso Ojo snel twee gele kaarten te pakken. Luigi Bruins schoot na twintig minuten spelen naast het doel, terwijl Fran Sol namens de gasten vijf minuten later de bal in de handen van Warner Hahn kopte.

Paal
Ook Hicham Faik was na 36 minuten spelen dichtbij de openingstreffer, maar schoot naast het doel van Kostas Lamprou. De grootste kans voor Excelsior was voor Khalid Karami, die na voorbereidend werk van Nigel Hasselbaink tegen de paal schoot. Namens Willem II schoot Erik Falkenburg tegen Hahn en kopte Sol op slag van rust naast het doel. De ruststand was 0-0 en niets wees op het onheil dat zich uiteindelijk over Excelsior zou uitstorten.

Kantelde
Ryan Koolwijk bleef na rust met een liesblessure achter in de kleedkamer en werd vervangen door Stanley Elbers. Aanvankelijk gingen de Rotterdammers verder waar ze waren gebleven. Afstandsschoten van onder meer Karami, Faik en Hasselbaink brachten de Griekse doelman echter niet in de problemen. De gasten begonnen vervolgens snel meer aan te dringen en na een uur spelen kantelde de wedstrijd ook qua score.

Carnaval
Eerst was het Dico Koppers die eerst nog stuitte op een Excelsiorspeler, maar in de rebound alsnog de 0-1 binnenschoot. Een minuut later kon het carnaval definitief losbarsten in het vak met de meegereisde fans uit Tilburg. Invaller Jody Croux speelde Bas Kuipers uit, zette de bal voor en Erik Falkenburg kopte binnen, 0-2. Het werd meteen erna bijna direct 0-3, maar deze keer trof de inzet van Falkenburg geen doel.

Moed der wanhoop
Met Mike van Duinen en Danilo Pantic in plaats van Kevin Vermeulen en Nigel Hasselbaink probeerde Excelsior nog iets te forceren, maar het wilde niet meer lukken. Uit een counter kon Fran Sol zelfs de 0-3 nog maken, maar hij schoot naast. In de slotfase probeerde Excelsior het met de moed der wanhoop, maar dat leidde alleen maar tot meer schade. Danilo Pantic ging er met gestrekt been in bij Darryl Lachman en kreeg direct rood van scheidsrechter Ed Janssen.

Hard
,,Deze wedstrijd geeft weer hoe ons seizoen verloopt’’, verzuchtte Van der Gaag. ,,We zijn op beslissende momenten niet scherp genoeg, zowel voorin als verdedigend. Deze nederlaag komt hard aan. We begonnen goed, ik zag een team dat een reactie wilde laten zien na vorige week. Uiteindelijk valt de 0-1 uit een ingooi en binnen een minuut valt de tweede. Op die momenten moeten wij geconcentreerder zijn.’’

62. Koppers 0-1
63. Falkenburg 0-2

Scheidsrechter: Ed Janssen
Rode kaart: Pantic (Excelsior Rotterdam)
Gele kaarten: Elbers, De Wijs (Excelsior Rotterdam), Tshimanga, Ojo, Croux (Willem II)