René van Eck nieuwe trainer van Excelsior A1

20 juni 2014

René van Eck wordt de nieuwe trainer van Excelsior A1. De 48-jarige Rotterdammer speelde in het verleden in het eerste team van de Kralingers en was daarna vooral in het buitenland actief als speler en trainer, onder meer voor het Zwitserse FC Luzern en het Duitse 1. FC Nürnberg.
Van Eck werd geboren in Kralingen en heeft daar ook lang gewoond. ,,Mijn opa was heel vroeger terreinknecht bij Excelsior en mijn oudere broer speelde al bij de club. Zo kwam ik daar destijds ook terecht’’, vertelt hij. ,,Dat was in de E-jeugd, want F-jes had je destijds nog niet. Ik heb de hele jeugdopleiding doorlopen en maakte uiteindelijk mijn debuut in het eerste team. Dat was op 6 mei 1984 tegen Go Ahead Eagles.’’
,,Ik denk nog altijd met goed gevoel terug aan Excelsior, omdat ik hier misschien wel mijn mooiste tijd heb gehad. Men had het altijd over de oude krantenclub, maar we hadden wel een team dat er altijd stond. Rob Jacobs was trainer en er zaten mannen in dat team als Ton Pattinama, Koos Waslander, Aad Leenheer, Carlo van Tour. Ik kwam daar als jong ventje bij. Als je keihard werkte zat dat wel goed. We speelden in de Eredivisie tegen spelers als Marco van Basten en Ruud Gullit. Dat was natuurlijk een speciale ervaring.’’
In 1986 vertrok Van Eck naar FC Den Bosch. Hij speelde daarna vooral in Zwitserland en Duitsland voor FC Luzern, 1. FC Nürnberg, FC Winterthur en SC Kriens. Zijn langste periode was in het Zwitserse Luzern. Zijn drie kinderen, een zoon en twee dochters, wonen daar nog steeds. Zijn jongste dochter van 16 speelt in het damesteam van Luzern. Na zijn voetbalcarrière werd hij assistent en daarna hoofdtrainer bij Luzern, waarmee hij promoveerde en de bekerfinale bereikte. Daarna was hij trainer bij onder meer Inter Turku, FC Wohlen, Carl Zeiss Jena, 1. FC Nürnberg en Alemannia Aachen.
Nadat die laatste club failliet was gegaan, woont Van Eck weer in Rotterdam. ,,Ik heb besloten om weer hier te blijven. Mijn kinderen, die ook een Nederlands paspoort hebben, kunnen makkelijk hier heen komen en ik probeer ook regelmatig daarheen te gaan. Hier ben ik in de buurt van mijn moeder, die inmiddels 88 jaar oud is. Ik woon vlakbij Woudestein, dus toen ik hoorde dat Marco van Lochem ging stoppen als trainer van A1 heb ik contact opgenomen. Ik heb met hem gesproken en met Cock van Zanten en uiteindelijk met Ferry de Haan. Zo ben ik hier terecht gekomen.’’
Hoewel hij in het verleden vooral eerste teams trainde, kijkt hij ernaar uit om met de jeugd van Excelsior op het veld te staan: ,,Bij Nürnberg heb ik de onder 19 getraind en dat vond ik heel erg leuk om te doen. Dat was ook succesvol, want in twee en half jaar kregen acht jongens een profcontract. Ik weet zo’n beetje hoe het hier gaat bij Excelsior. Ik heb zelf ook in de jeugd gespeeld en in het eerste. Daarna heb ik verschillende culturen en mentaliteiten gewerkt en dus flink wat ervaring om aan de jeugdspelers van Excelsior mee te geven.’’
Naast het trainen en coachen van Excelsior A1 zal Van Eck zich ook gaan inzetten voor Excelsior4All. Eén keer per week zal hij een training geven op een van de Cruijff Courts waar Excelsior4All wekelijks voetbalclinics verzorgt in Kralingen Crooswijk, Noord en Prins Alexander. ,,Ik vind het heel goed dat Excelsior dit doet, omdat het niet voor iedereen mogelijk is om bij een vereniging te spelen. Op deze manier kunnen die kinderen toch één keer per week een voetbaltraining volgen. Ik woon zelf in de buurt en loop regelmatig langs die voetbalveldjes. Ik blijf soms staan kijken en zie dan regelmatig voetballertjes lopen die talent hebben, maar om wat voor reden dan ook nog geen lid zijn van een vereniging. Wie weet kunnen we die jongens vragen om bij ons te komen voetballen.’’
,,Mijn gevoel bij Excelsior is goed, als je ziet wie hier allemaal gespeeld hebben. Die jongens spreken nog steeds met een positief gevoel over Excelsior, dat zegt genoeg. Van Persie is natuurlijk het beste voorbeeld. Ik heb er veel zin in om daar een bijdrage aan te leveren. Je hoort mensen bij veel clubs zeggen: het is een familieclub, maar bij Excelsior is dat echt zo. Je ziet veel mensen die hier al jaren rondlopen, zoals Hans Volwerk, Cock van Zanten die mijn leider was in B1, en Jaap Bontenbal. De laatste tijd ben ik ook weer wat vaker bij het eerste gaan kijken en dan kom je veel jongens van toen tegen, zoals Aad Leenheer. Het is een goed teken dat je dat soort mannen hier nog steeds ziet.’’

Terug naar overzicht