Playing for Success vijf jaar in Nederland

3 november 2014

Onderwijsprogramma Playing for Success bestaat deze week vijf jaar in Nederland. In deze periode hebben 10.000 leerlingen tussen 9 en 14 jaar dankzij PFS weer plezier gekregen in school. In Stadion Woudestein werd op 8 maart 2013 het leercentrum van Stichting Excelsior4All officieel geopend en sindsdien hebben 250 leerlingen deelgenomen aan dit buitenschoolse lesprogramma.
Het naschoolse programma is bedoeld voor kinderen van 9 tot 14 jaar die op school niet de prestaties leveren die van hen worden verwacht. Vaak heeft dat sociaal-emotionele redenen. De bijzondere locatie, de intensieve begeleiding en de contacten met spelers zorgen ervoor dat kinderen weer ervaren dat ze wel degelijk kunnen leren en dat leren ook gewoon leuk kan zijn. Het hele stadion wordt ingezet bij allerlei opdrachten die te maken hebben met taal, rekenen of ICT. Playing for Success noemt het leren met een WOW-factor.
,,De kinderen die bij ons deelnemen aan Playing for Success zijn heel erg enthousiast’’, vertelt docent Henry van Kleeff. ,,Je ziet ze in die periode ook echt vooruitgaan. Die terugkoppeling krijgen we ook terug van de scholen.’’ Leercentrummanager Mark Weel vult aan: ,,Het is niet altijd in harde cijfers uit te drukken. Soms leidt deelname aan PfS tot betere rapportcijfers, maar wat je vooral ziet is dat kinderen vaker worden gevraagd op het schoolplein of in de klas sneller hun vinger durven opsteken. Uiteindelijk gaan kinderen beter presteren als ze lekker in hun vel zitten.’’
,,We merken dat ouders enthousiast zijn’’, stelt Van Kleeff. ,,We proberen de ouders er ook steeds meer bij te betrekken. De laatste 10, 15 minuten van elke les zijn ze welkom in het leercentrum om zelf te zien wat we doen.’’ Mark Weel: ,,Bij de laatste afsluiting hadden we een ‘gastenboek’ neergelegd en daar werden door ouders hele leuke dingen geschreven over Playing for Success. Ze mogen altijd een kijkje komen nemen, maar we verplichten niets.’’
Momenteel is het leercentrum van Stadion Woudestein dagelijks na schooltijd in gebruik. Docent Henry van Kleeff krijgt bij de begeleiding onder meer hulp van stagiaires van de Hogeschool Rotterdam, Zadkine en het Albeda College. ,,We hebben een redelijk vast team en dat loopt hartstikke goed. Het leuke is dat deze studenten afkomstig zijn van uiteenlopende opleidingen en dat ze daardoor tevens van elkaar leren. Ze vinden het ook leuk om iets van elkaar op te steken.’’
,,De betrokkenheid van de spelers en andere mensen van Excelsior is ook super’’, zegt Mark Weel. ,,Als spelers hier komen, nemen ze alle tijd voor de leerlingen en zijn altijd enthousiast. Ze beantwoorden vragen en doen mee met spelletjes op het veld. Voor de leerlingen is dat hartstikke leuk, ook omdat we ze heel vaak meenemen het stadion. Voor kinderen blijft het toch bijzonder om op het hoofdveld van Stadion Woudestein te staan.’’
De aanmelding voor Playing for Success gaat via de basisscholen. Momenteel zit het programma goed vol, maar voor komende perioden zijn leerlingen nog welkom. Deze week staan de lessen in het hele land in het teken van het vijfjarig bestaan. Ook wordt in verschillende stadions aandacht besteed aan het programma. Kijk voor meer informatie over Playing for Success op de pagina van Excelsior4All op www.sbvexcelsior.nl.

Meer Nieuws

wo 5 mei 2021

Sjaak Geeve tekent als materiaalman bij Excelsior Rotterdam

Sjaak Geeve zette onlangs zijn handtekening onder zijn contract als materiaalman bij Excelsior Rotterdam. De 63-jarige…

Lees meer

wo 5 mei 2021

Aantal speelsters verlaat Excelsior Vrouwen na dit seizoen

Een aantal speelsters gaat Excelsior Rotterdam Vrouwen na dit seizoen verlaten. Zo werd onlangs bekend dat…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN

Aankomende wedstrijden

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek