Studenten enthousiast over stage Playing for Success

20 mei 2015

Naast centrummanager Mark Weel en docent Henry van Kleeff zijn er elke dag stagiaires actief in het leercentrum van Excelsior4All. Zij studeren op de Hogeschool Rotterdam, het Albeda College of Zadkine en ondersteunen bij de lessen van Playing for Success.
Valdo (20) volgt de opleiding Sport en bewegen aan het Zadkine College net als zijn medestudenten Massimiliano (19) en Brian (23). Hij zag de mogelijkheid om stage te lopen in het leercentrum van Excelsior en hij reageerde daar meteen op. ,,Wat mij vooral aanspreekt is dat we in kleine groepjes met kinderen werken, waardoor ze veel aandacht krijgen. We doen aan taal en rekenen, maar wel spelenderwijs.’’
,,De kinderen die hier binnenkomen hebben het vaak moeilijk op hun eigen school’’, weet hij. ,,Ze hebben moeite om zich te concentreren of hebben een laag zelfbeeld. In de eerste week vragen wij ieder kind: waar wil jij aan werken? Daar gaan we vervolgens mee aan de slag en uiteraard ook met dingen die wij signaleren.’’
Gedurende de twaalf weken die een lesperiode duurt, zien de stagiaires de deelnemers vooruit gaan. ,,Er komen spelers op bezoek en kinderen die eerst heel stil waren, durven ineens vragen te stellen. Ook komen soms goochelaars op bezoek en kinderen mogen dan zelf een truc laten zien voor de groep. Waar ze dat daarvoor niet durfden, doen ze dat dan wel. Dat toegenomen vertrouwen kunnen ze vervolgens gebruiken als ze op school bijvoorbeeld een spreekbeurt moeten houden.’’
Valdo heeft zelf gedurende zijn stage ook zelf een heleboel geleerd: ,,In het begin was het niet altijd makkelijk om met de leerlingen om te gaan, maar dat heb ik tijdens mijn stage wel geleerd. Ik kan nu veel geduldiger met kinderen omgaan.’’
Simon (22) heeft dezelfde ervaring: ,,In het begin vond ik het lastig om de balans te vinden tussen een toffe, coole meester zijn en op mijn strepen kunnen staan. Gedurende dit jaar heb ik daar wel een balans in gevonden.’’ Net als Rick (20) studeert Simon aan de Hogeschool Rotterdam. Hij volgt de opleiding culturele en maatschappelijke vorming en Rick pedagogiek.
,,Ik zag de vacature voor deze stage en heb gereageerd’’, vertelt Simon. ,,Ik wilde graag weten hoe het is om met kinderen te werken en daarnaast was ik enthousiast over het project Playing for Success en het doel daarvan. De manier van werken spreekt mij aan en de resultaten zijn ook positief. Tijdens mijn stage is mijn goede gevoel over PFS bevestigd.’’
,,Doordat we in kleine groepjes werken, krijgen de kinderen veel aandacht. Daarbij richten wij ons op een positieve werkhouding en geven we veel complimenten aan de kinderen. Op die manier zie je ze uit hun schulp kruipen. Dit is een veilige omgeving waarin zij zich durven te profileren. Gaandeweg merk je dat de kinderen groeien en dat krijgen we ook terug van ouders en de scholen. Dat kinderen er echt beter van worden.’’
,,Ze vinden het natuurlijk ook leuk gewoon dat de lessen worden gegeven in het stadion. Het is elke keer een feest als ze het veld op mogen of als er een speler langskomt. Die positieve leerervaring is heel belangrijk, want uiteindelijk zijn ze altijd aan het leren, al hebben ze dat niet altijd door. Pas was een kind een wedstrijdverslag aan het typen. Ik vertelde hem toen dat hij bezig was met een taalles, maar dat had hij helemaal niet in de gaten.’’

Meer Nieuws

vr 7 mei 2021

Excelsior Vrouwen pakt verdiend punt tegen PEC Zwolle

Excelsior Rotterdam Vrouwen is in de reguliere competitie ongeslagen tegen PEC Zwolle. In het eerste duel…

Lees meer

vr 7 mei 2021

Excelsior Rotterdam beleeft vervelende avond tegen Jong AZ

Woensdag staat de laatste wedstrijd van dit voor Excelsior Rotterdam bepaald niet vlekkeloos verlopen seizoen op…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek