Luigi Bruins: ‘Kampioenschap was fantastische prestatie’

Op 31 maart 2006 werd Excelsior voor de derde keer in de historie kampioen van de eerste divisie. In eigen stadion werd die avond met 3-1 gewonnen van VVV-Venlo. Met Luigi Bruins kijken we terug op die memorabele avond.

Officieus kampioen
,,We konden redelijk ontspannen naar die wedstrijd tegen VVV-Venlo toeleven’’, herinnert Bruins zich. ,,De week ervoor waren we bij Telstar immers al officieus kampioen geworden. Toen was het eigenlijk al feest. We hadden met nog twee speelronden te gaan zes punten meer dan VVV-Venlo en een beter doelsaldo. Het kon dus eigenlijk niet meer misgaan.’’

Uitverkocht
,,Het was wel leuk dat we de titel uiteindelijk in eigen stadion wonnen. Het was uitverkocht en na afloop van de wedstrijd kwamen allemaal supporters het veld op. Van de wedstrijd herinner ik me niet zo veel meer, maar van het feest na afloop wel. We hadden toen nog een bad in de kleedkamer en daar lagen we met z’n allen in.’’

Fantastische prestatie
In het volgepakte stadion kwamen de Limburgers via Dirk Jan Derksen nog wel op een 0-1 voorsprong, maar Andy Slory, Damian Hertog en Johan Voskamp zorgden ervoor dat de 3600 toeschouwers na het laatste fluitsignaal konden juichen en feesten. ,,Met Excelsior word je niet snel kampioen van de Eredivisie of bekerwinnaar, dus is kampioen worden van de eerste divisie een fantastische prestatie’’, vindt Bruins.

Jeugdopleiding
Zelf stond Bruins destijds als negentienjarige aan het begin van zijn voetbalcarrière. ,,Het jaar ervoor hadden we geen goed seizoen. Toen mocht ik al meetrainen en af en toe meedoen, maar 2005-2006 was mijn eerste volledige seizoen. Heel bijzonder om met de club waar je de jeugdopleiding hebt doorlopen, kampioen te worden.’’

Echt een team
,,Het was echt een team’’, zegt hij over de kracht van het team van toen. ,,Daarnaast hadden we veel individuele kwaliteiten met jongens als Andy Slory, René van Dieren, Damian Hertog, Brett Holman, Mark Otten, Civard Sprockel en Ronald Graafland. Ik stond daar als tweedejaars A tussen. Met Hertog en Van Dieren stond ik met twee ervaren jongens op het middenveld. Zij knapten veel van het vuile werk op en ik kon de bal goed kwijt bij aanvallers als Slory, Holman en Marinus Dijkhuizen.’’

Handhaving
,,Voor mijn ontwikkeling was het fijn dat we promoveerden naar de Eredivisie en ons handhaafden. Daarna ging ik naar Feyenoord, waarmee we de KNVB Beker wonnen. Dat was ook geweldig. Toen mochten we op het bordes van het stadhuis. Met Excelsior mocht dat helaas niet, we werden wel door de burgemeester ontvangen. Voor Excelsior was handhaving in de Eredivisie overigens net zo goed een prijs. Als club zijn we inmiddels wel een flinke stap verder dan in 2006, maar ook nu zou handhaving – rechtstreeks of via de play-offs – weer geweldig zijn.’’

Gerelateerd nieuws

do 20 februari 2020

Luigi Bruins: 'We moeten stabieler gaan presteren'

FC Den Bosch is morgenavond de tegenstander van Excelsior Rotterdam in het Van Donge & De…

Lees meer

di 9 juli 2019

Luigi Bruins ook de komende twee jaar bij Excelsior

Luigi Bruins blijft definitief bij Excelsior Rotterdam. De 32-jarige middenvelder zet zijn handtekening onder een contract…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
FC Volendam

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 december, 2020

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Jong FC Utrecht vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 11 december, 2020

18:45, Sportpark Zoudenbalch

Geen publiek

Excelsior vs
SC Cambuur

Keuken Kampioen Divisie

Zondag 20 december, 2020

12:15, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
FC Volendam

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 december, 2020

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Jong FC Utrecht vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 11 december, 2020

18:45, Sportpark Zoudenbalch

Geen publiek

Excelsior vs
SC Cambuur

Keuken Kampioen Divisie

Zondag 20 december, 2020

12:15, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
FC Volendam

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 december, 2020

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Jong FC Utrecht vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 11 december, 2020

18:45, Sportpark Zoudenbalch

Geen publiek

Excelsior vs
SC Cambuur

Keuken Kampioen Divisie

Zondag 20 december, 2020

12:15, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Excelsior vs
FC Volendam

Keuken Kampioen Divisie

Maandag 7 december, 2020

21:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Jong FC Utrecht vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 11 december, 2020

18:45, Sportpark Zoudenbalch

Geen publiek

Excelsior vs
SC Cambuur

Keuken Kampioen Divisie

Zondag 20 december, 2020

12:15, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek