André Hoekstra is Excelsior trouw: ‘Mijn werk is altijd uitdagend gebleven’

1 juli 2017

André Hoekstra is sinds 1999 werkzaam bij Excelsior Rotterdam. Als assistent-trainer werkte hij samen met twaalf verschillende hoofdtrainers en zag de club transformeren van lelijk eendje tot ambitieuze zwaan. Hoekstra was bovendien getuige van alle successen uit de moderne geschiedenis van de club.

Als voetballer speelde André Hoekstra tussen 1981 en 1994 voor Feyenoord en RKC Waalwijk. Ook als trainer is hij geen clubho pper. Na RBC Roosendaal en ADO Den Haag streek hij in 1999 neer bij Excelsior en daar werkt hij nog steeds. ,,Het trainersvak is redelijk vergankelijk, je leeft vaak van jaar tot jaar. Mijn contract werd echter steeds verlengd. Wij hebben vaak jonge en ambitieuze trainers en bij succes zijn die meestal snel weer vertrokken. Daarom wil Excelsior iemand die de lijn van de club in de gaten houdt.’’
Als vervanger van de naar FC Utrecht vertrokken Mark Wotte werkte Hoekstra als hoofdtrainer bij ADO Den Haag toen hij in 1999 werd benaderd door Excelsior. ,,Ik was een beginnend trainer en hier gingen ze de samenwerking met Feyenoord intensiveren en vernieuwen. Ik had een gesprek met Simon Kelder van Excelsior en Rob Baan van Feyenoord en werd aangenomen. Ik werd assistent van Adrie Koster bij het eerste en trainde en coachte tevens het tweede elftal van Excelsior.’’
Achttien jaar later heeft hij met twaalf hoofdtrainers gewerkt, maakte hij vier promoties mee en zag hij Excelsior flink groeien. ,,Mijn werk is altijd uitdagend gebleven’’, stelt hij. ,,Door die samenwerking speelden we altijd in de top van de eerste divisie of Eredivisie. Elk seizoen was anders en uitdagend, waardoor ik mijn ei kwijt kon. Er is één jaar geweest dat ik alleen het gezamenlijke belofteteam van Excelsior en Feyenoord deed. Dat was voor mij het minst bevredigende seizoen.’’
Met de meeste voldoening kijkt hij terug op de successen van de laatste jaren. ,,Toen de samenwerking ophield, moesten wij het als Excelsior zelf doen. Niets ten nadele van de samenwerking, maar als je als club zelf verantwoordelijk bent en je boekt daar goede resultaten mee… Daarvoor kregen we steeds een aantal talenten van Feyenoord, maar toen moesten we zelf op zoek naar spelers. Als het dan lukt en je voor het vierde achtereenvolgende seizoen in de Eredivisie speelt, geeft dat veel voldoening. Nog steeds kunnen we stappen maken en daar werken we hard aan.’’
,,Een club moet niet blijven hangen en als ik zie waar Excelsior stond toen ik hier in 1999 kwam en waar we nu staan, dan zie je hoe we vooruit zijn gegaan. Ook qua werkzaamheden van mij als assistent en de hele staf is het nodige veranderd. Als je ziet hoe wij in 1999 naar de club kwamen, een training voorbereidden en weer naar huis gingen, dan heeft ook dat zich enorm ontwikkeld. Dat vraagt ook van mij als assistent om innovatie en het constant bezig zijn met nieuwe dingen die kunnen bijdragen betere prestaties. Daardoor blijf je jezelf ontwikkelen.’’
Dat hij zijn werk als assistent al die jaren – ook dit seizoen weer – combineert met de coaching van het tweede elftal, ziet hij als voordeel: ,,Je bent een trainer met eigen denkbeelden en die wilt toetsen. Als assistent ben je niet allesbepalend, dat is de hoofdtrainer. Ik kan dingen aandragen, waarna we gezamenlijk tot een geheel komen. Dat is leuk en daar ben ik goed in, maar een eigen elftal is anders. Daarom vind ik het leuk om het tweede erbij te doen. Dat maakt je ook tot een betere assistent.’’
Na al die seizoenen in die functie is de vraag of Hoekstra de ideale assistent-trainer is? ,,Ik ben er in elk geval goed in’’, lacht hij. ,,Als assistent moet je kritisch zijn en altijd on speaking terms blijven. Een hoofdtrainer heeft een klankbord met een mening nodig. De ene keer wil hij ondersteund worden, maar soms ook tegengas krijgen. Dat zorgt ervoor dat hij de juiste mening kan vormen over de groep. Het is onder meer de taak van de assistent – of assistenten – om die mening zo goed en gefundeerd mogelijk te laten zijn.’’
In de afgelopen achttien jaar kwamen aanbiedingen voorbij om elders hoofdtrainer of assistent te worden, maar Hoekstra bleef Excelsior trouw. ,,Ik heb ambitie, maar het moet wel uitdagend zijn en een stap vooruit, want ik zit hier nog steeds prima. Ook dit seizoen is weer een uitdaging, want die twaalfde plaats schept verwachtingen. Je moet echter realistisch blijven en dus is onze doelstelling niet anders dan in de voorgaande jaren. Wij willen ons handhaven, het liefst zonder het spelen van play-offs. Vijf jaar achtereen Eredivisie is bij Excelsior niet vaak gebeurd, dus dat zou geweldig zijn.’’

Gerelateerd nieuws

wo 7 april 2021

Excelsior en André Hoekstra na 22 jaar uit elkaar

Excelsior Rotterdam en André Hoekstra nemen na dit seizoen afscheid van elkaar. Na een dienstverband van…

Lees meer

do 11 oktober 2018

André Hoekstra over dertien hoofdtrainers met wie hij samenwerkte

Het begon allemaal in 1999 aan de zijde van toenmalig trainer Adrie Koster. Inmiddels is André…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN

Aankomende wedstrijden

NAC Breda vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 23 april, 2021

21:00, Rat Verlegh-stadion

Geen publiek

Excelsior vs
FC Dordrecht

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 30 april, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

NAC Breda vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 23 april, 2021

21:00, Rat Verlegh-stadion

Geen publiek

Excelsior vs
FC Dordrecht

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 30 april, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

NAC Breda vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 23 april, 2021

21:00, Rat Verlegh-stadion

Geen publiek

Excelsior vs
FC Dordrecht

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 30 april, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

NAC Breda vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 23 april, 2021

21:00, Rat Verlegh-stadion

Geen publiek

Excelsior vs
FC Dordrecht

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 30 april, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek