Terugkijken op 2018 met 18 feiten

28 december 2018

Nog een paar dagen en dan is 2018 voorbij. We kijken terug op 2018 met 18 feiten.

1. Excelsior speelde afgelopen jaar 34 officiële wedstrijden (33 in de eredivisie en één in het bekertoernooi) en bleef ongeslagen in de helft van deze wedstrijden (9 overwinningen, 8 gelijke spelen). De Kralingers scoorden 45 doelpunten en kregen er 77 tegen.

2. In eredivisiewedstrijden behaalde Excelsior dit jaar 35 punten: negentien onder Mitchell van der Gaag (16 wedstrijden) en zestien onder Adrie Poldervaart (17 wedstrijden). Onder Poldervaart werd vaker gescoord, maar vielen ook meer tegendoelpunten.

3. Voor het tweede kalenderjaar op rij behaalde Excelsior meer punten in uitwedstrijden (20) dan op eigen veld (15). Alleen in 2017 werden nog meer punten behaald in uitwedstrijden (22).

4. Met 35 punten in eredivisiewedstrijden kende Excelsior een bovengemiddeld jaar. In slechts vier kalenderjaren werden meer punten behaald. Het record van 42 punten komt uit 2017.

5. Excelsior kreeg nog nooit zoveel tegendoelpunten in de Eredivisie als in het afgelopen kalenderjaar (74). Inclusief de 43 doelpunten die Excelsior scoorde, vielen er in de gespeelde wedstrijden 117 doelpunten: ook een record.

6. In de thuiswedstrijd tegen Ajax (11 november) liep Excelsior tegen de grootste thuisnederlaag in de eredivisie ooit aan. De Amsterdammers liepen na rust uit naar 1-7. Daarmee is de 1-6 tegen Feyenoord (1973 en 1987) niet langer de grootste thuisnederlaag.

7. De grootste overwinning van Excelsior in het afgelopen jaar werd behaald in de uitwedstrijd tegen NAC Breda (25 augustus) en thuiswedstrijd tegen Vitesse (20 oktober). In beide wedstrijden werd het 2-0.

8. Excelsior kwam tussen maart en december in veertien achtereenvolgende thuiswedstrijden tot scoren (inclusief beker). Alleen tegen NAC Breda (0-0, 11 februari) en Heracles Almelo (0-3, 22 december) scoorde Excelsior dit jaar niet in een thuiswedstrijd.

9. Excelsior stond dit kalenderjaar na geen enkele speelronde in de gevarenzone. In kalenderjaren waarin Excelsior het hele jaar eredivisie speelde, gebeurde dit alleen eerder in 2015. De hoogste positie dit jaar was de zesde plaats.

10. Tussen 17 februari en 10 maart won Excelsior de uitwedstrijden bij Vitesse (2-1), SC Heerenveen (1-0) en VVV-Venlo (3-2). Het was pas de tweede keer dat Excelsior drie achtereenvolgende uitwedstrijden won in de eredivisie.

11. Er kwamen dit jaar 35 verschillende spelers in actie in de competitie- en bekerwedstrijden. Jeffry Fortes speelde de meeste wedstrijden. Hij miste alleen de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht op 2 februari (2-2) vanwege een schorsing.

12. Jurgen Mattheij (31 wedstrijden) stond in 2018 het langst op het veld. De verdediger speelde 2.796 van de mogelijke 3.090 minuten. Luigi Bruins (29 wedstrijden) volgt met 2.526 minuten.

13. Er stonden in het afgelopen jaar vier verschillende keepers onder de lat. Sonny Stevens keepte met 1.155 minuten net langer dan Theo Zwarthoed (1.080). Stevens hield van alle doelmannen het vaakst de nul (drie wedstrijden).

14. De 45 doelpunten die Excelsior afgelopen jaar scoorde, werden gemaakt door veertien verschillende spelers. Ali Messaoud scoorde met negen doelpunten het vaakst, gevolgd door Luigi Bruins (zes) en Mike van Duinen (vijf). Drie keer scoorde de tegenstander in eigen doel.

15. Ali Messaoud was afgelopen jaar de meest waardevolle speler. Met negen doelpunten en vijf assists was Messaoud betrokken bij veertien van de 45 doelpunten. Luigi Bruins was betrokken bij tien doelpunten (zes doelpunten en vier assists).

16. Een derde van de doelpunten in het afgelopen jaar (14) werd gescoord door een aanvaller. Middenvelders scoorden met 24 doelpunten het vaakst en vier keer scoorde een verdediger.

17. Excelsior kreeg in het afgelopen jaar 49 gele kaarten en 6 rode kaarten. Jurgen Mattheij werd met 10 gele kaarten en 1 rode het vaakst bestraft, gevolgd door Jeffry Fortes (7 gele kaarten) en Luigi Bruins (5 gele en 2 rode kaarten).

18. Met een elfde plaats in de Eredivisie kende Excelsior afgelopen jaar de beste eindnotering in vijftien jaar. Alleen in 1980 en 1983 eindigde Excelsior met een negende plaats nog hoger.