Vervelende 4-1 nederlaag tegen Fortuna Sittard

10 februari 2019

Een week na de heerlijke overwinning op Feyenoord liep Excelsior Rotterdam op vreemde bodem tegen een nederlaag aan. Bij Fortuna Sittard werd met 4-1 verloren. Een onnodige nederlaag, die Excelsior evenwel aan zichzelf te danken had.

Kletsnat
Het leek aanvankelijk een beetje op een waterpolowedstrijd in Sittard. De regenval had ervoor gezorgd dat met name de zijkanten van het veld kletsnat waren, met als gevolg dat de bal niet altijd wilde rollen zoals de spelers voor ogen hadden. Ondanks dat begon Excelsior goed aan de wedstrijd.

Trend
Al na vier minuten moest doelman Alexei Koselev handelend optreden bij een inzet van Ali Messaoud. De doelman van Fortuna Sittard deed dat prima en dit moment zou kenmerkend worden voor de rest van de wedstrijd. ,,Dit zette de trend voor de middag’’, concludeerde Adrie Poldervaart tijdens de persconferentie. ,,Het werd 4-1, maar het duel had net zo goed in 6-6 kunnen eindigen.’’

Openingstreffer
Er kwamen nog wat mogelijkheden voor Excelsior, maar de openingstreffer was na dertien minuten spelen voor de thuisploeg. Lazaros Lamprou schoot de bal vanaf links in de rechter bovenhoek langs Alessandro Damen binnen, 1-0. Kort daarna moest Luigi Bruins de strijd met een blessure staken, zijn vervanger was Dennis Eckert. Hij schoot de bal na een actie van Marcus Edwards naast het doel.

Vervelender
Na 34 minuten spelen werd het voor Excelsior nog vervelender. Thomas Oude Kotte, die even daarvoor na een schwalbe van Mark Diemers geel had gekregen van scheidsrechter Christiaan Bax, leverde de bal in en Lamprou kon uiteindelijk zijn tweede doelpunt van de middag maken. Diemers had kort na rust de 3-0 op zijn schoen, maar Damen voorkwam dit met een prima redding.

Rekening
Excelsior nam daarna het heft in handen en was via Edwards dichtbij de 2-1, maar zijn schot na een heerlijke rush was te zacht. Twee minuten later zorgde Ali Messaoud alsnog voor de 2-1 en leek de gelijkmaker in de lucht te hangen. Jeffry Fortes had de 2-2 moeten maken, maar zijn kopbal ging net over het doel. Excelsior kreeg de rekening kort erna gepresenteerd toen Diemers 3-1 maakte.

Genadeklap
Ook nu gaf Excelsior niet op en voelde ook alsnog een treffer de wedstrijd nog had kunnen kantelen, maar het lukte de ploeg niet om die aansluitingstreffer te maken. De 4-1 in de laatste minuut van Andrija Novakovich was de genadeklap en zorgde er definitief voor dat Excelsior met lege handen terugkeerde naar Rotterdam. Excelsior speelde niet slecht, maar leed dus wel een grote nederlaag.

Te makkelijk
,,Wij gaven de doelpunten te makkelijk weg’’, verzuchtte Poldervaart tijdens de persconferentie. Hij roemde het optreden van de Limburgse doelman, die voor Excelsior een flinke sta in de weg was vanmiddag. ,,Wij kregen een grote kans op 2-2, maar die viel niet. Na de 3-1 had het ons meer mee moeten zitten, maar dat was absoluut niet het geval. Dat we ook nog de 4-1 om onze oren kregen, maakte het helemaal zuur.’’

13. Lazaros Lamprou 1-0
34. Lazaros Lamprou 2-0
55. Ali Messaoud 2-1
64. Mark Diemers 3-1
90. Andrija Novakovich 4-1

Scheidsrechter: Christiaan Bax
Gele kaarten: Ciranni (Fortuna Sittard), Fortes, Oude Kotte (Excelsior Rotterdam)