Interview met Michiel den Besten van BeLife

31 oktober 2019

BeLife en Excelsior Rotterdam werken sinds 2015 samen. Deze zomer werd de overeenkomst opengebroken en verlengd, waardoor beide partijen ook de komende vijf seizoenen samenwerken om de selectiespelers van Excelsior tot optimale prestaties te laten komen.

Inzichtelijk
Als onderdeel van de samenwerking met BeLife is Michiel den Besten drie dagen per week aanwezig bij Excelsior Rotterdam. In zijn rol als inspanningsfysioloog / performance manager zorgt hij ervoor dat de data die tijdens trainingen en wedstrijden worden verzameld, direct worden verwerkt, zodat op die manier inzichtelijk wordt gemaakt hoe spelers tot optimale prestaties kunnen komen.

Bevestiging
Het kantoortje tussen de kleedkamer van Excelsior en de uitgang naar het veld is drie dagen per week het domein van Michiel den Besten. Op weg van en naar het veld lopen de spelers langs hem en dat maakt de drempel om binnen te stappen laag. ,,Meestal maken ze eerst een geintje en daarna willen ze hun cijfers zien. In de data zoeken ze naar bevestiging dat ze hun taken hebben verricht. En of ze hebben gedaan wat de trainer heeft gevraagd.’’

Confronteren
De data die worden verzameld geeft inzicht in de teamprestatie, maar kunnen ook per speler worden gesplitst. Hij laat een grafiek zien met data van de thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht. Na rust kwam Excelsior slecht uit de kleedkamer en dat is terug te zien in de lijn op het scherm. ,,De trainer kan de groep met deze cijfers confronteren. We willen hoog druk zetten. Dat is intensief en dat moet je als team aankunnen. De data die we tijdens de voorbereiding en eerste wedstrijden hebben verzameld, laten echter zien dat we in principe in staat moeten zijn om 90 minuten gas te geven.’’

Prominentere rol
Wetenschap heeft in de afgelopen jaren een steeds prominentere rol gekregen in de voetbalwereld. Bij sporten als hockey, wielrennen en in Amerika is dat al veel langer zo. Het voetbal deed daar tot een paar jaar geleden nog vrijwel niets mee. Het is toch een conservatieve wereld, al is er de laatste jaren wel het een en ander veranderd. Bij Feyenoord, waar ik hiervoor heb gewerkt, moest ik in het begin elke dag uitleggen wat en waarom ik iets deed. Gelukkig geef ik niet snel op, haha. Nu hier bij Excelsior ben ik vanaf de eerste dag van het seizoen echt onderdeel van het team.’’

Bewegingswetenschappen
Den Besten wilde altijd al iets doen met sport, maar omdat de studie sportgeneeskunde hem te lang duurde, koos hij voor bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit. Hij kreeg in zijn laatste jaar een stage aangeboden bij Ajax, maar kon op eigen initiatief terecht bij de jeugdopleiding van Feyenoord. ,,Ik begon daar met een stage van een maand, maar omdat ik toen nog niet klaar was, werd dat op mijn verzoek met een maand verlengd. Uiteindelijk heb ik zeven jaar bij de opleiding van Feyenoord gewerkt.’’

Optimale uit de groep
Inmiddels werkt hij dus voor BeLife en in die hoedanigheid kwam hij in september 2017 bij Excelsior terecht. ,,We zijn klein begonnen en hebben onze werkzaamheden steeds verder uitgebreid. Data zijn leuk, maar het gaat er vooral om wat je met al die cijfers doet. Sinds dit seizoen zit ik hier drie dagen per week om de technische en medische staf te assisteren. Aan de hand van de cijfers proberen we spelers beter te maken en het optimale uit de groep te halen.’’

Blessures voorkomen
De data die hij gebruikt zijn afkomstig van de GPS- en hartslagmeters die de spelers dragen tijdens trainingen en wedstrijden. ,,Door de hartslagmeters kunnen we zien of iemand hoog in zijn hartslag zit en dus of het intensief is geweest of niet. Dat zegt echter niets over of iemand ook echt zijn best heeft gedaan. GPS zorgt ervoor dat we de arbeid zien die erin is gestopt. Als een speler klaagt over vermoeidheid, kun je kijken of je dat terugziet in de cijfers. Als iemand de training altijd te zwaar vindt, moeten we daar iets mee doen. Als de cijfers van een bepaalde speler steeds afwijken, moeten we sowieso kijken of er iets aan de hand is. Op die manier proberen we ook blessures te voorkomen.’’

Prettig werken
Doordat den Besten drie dagen per week bij de club is, kan er snel worden geschakeld. ,,Je kunt je trainingen op basis van de data aanpassen of speciale programma’s maken voor bepaalde spelers. Ricardo is heel erg geïnteresseerd en voor mij is dat prettig werken. Ik ben echt onderdeel van het team. In de meest ideale situatie zou je alles live willen volgen. Dat doen we al met de hartslagmeters, maar de gegevens van GPS worden pas na een training of wedstrijd ingeladen. Daarna ga ik meteen aan de slag.’’

Doorgelicht
,,Daarnaast zijn wij als BeLife betrokken bij de keuring van nieuwe spelers en worden alle spelers elk seizoen helemaal doorgelicht. Ze doen dan een inspanningstest, we prikken bloed en meten de longfunctie. De belangrijkste instrumenten voor een optimale prestatie zijn hart, longen en spieren. Dat willen we dus allemaal in kaart brengen om te zien hoe ze ervoor staan. Wij meten alles, allemaal met als doel om te komen tot optimale prestaties. Maar zoals ik al aangaf is het belangrijkste dat je uiteindelijk iets met de resultaten van die testen doet.’’

Mooie discussies
Michiel den Besten geniet van zijn werk voor Excelsior Rotterdam en voelt zich echt onderdeel van het team. ,,Ik wilde altijd al in de voetbalwereld werken, dus dit is heerlijk. Mijn opa was altijd fan van Excelsior en mijn oma van Feyenoord. Dat zorgde voor mooie discussies. Zelf heb ik vooral lang aan zaalvoetbal gedaan bij WIA. Dit is wat ik altijd wilde doen. Ik houd van voetbal en van de sfeer om met zijn allen bezig te zijn om iets neer te zetten. Gezamenlijk toewerken om een doel te bereiken. Dat vind ik heerlijk.’’

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in ons presentatiemagazine.

Meer Business nieuws

vr 19 februari 2021

Het Excelsior-gevoel van Tim van der Neut

In 2012 kwam Tim van der Neut op uitnodiging van Aart van de Poll een keer…

Lees meer

do 31 december 2020

Voscon helpt Excelsior met werkzaamheden in het stadion

,,Wij hebben echt mazzel’’, zegt Ronald van de Merwe gekscherend als het gaat over het sponsorschap…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN

Aankomende wedstrijden

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek