Excelsior verliest thuisduel tegen FC Volendam met 1-2

22 november 2019

Voor de tweede keer dit seizoen liep Excelsior Rotterdam in eigen stadion tegen een nederlaag aan. FC Volendam stond halverwege ‘maar’ met 0-2 voor, waardoor het na rust spannend bleef. Verder dan een aansluitingstreffer van Jeffry Fortes kwam Excelsior in de tweede helft echter niet (1-2).

Rode kaart aan racisme
De thuiswedstrijd tegen FC Volendam stond voor een deel in het teken van de gebeurtenissen vorig week in Den Bosch. Na de aftrap stonden de spelers letterlijk 1 minuut stil op het veld om aan te geven dat zij racisme niet pikken. In de achttiende minuut gaven de 3500 toeschouwers in het Van Donge & De Roo Stadion bovendien een rode kaart aan racisme.

Basisopstelling
Ahmad Mendes Moreira, de man die in Den Bosch racistische spreekkoren over zich heen kreeg, startte in de basisopstelling, die hetzelfde was als die van vorige week. Dit betekende dat naast Sander Fischer ook de van interlandverplichtingen teruggekeerde Jeffry Fortes op de bank begon.

Openingstreffer
De eerste kans was nog wel voor Excelsior, maar die inzet van Stijn Meijer werd op het nippertje gekeerd. Daarna nam FC Volendam het heft in handen en dat resulteerde nog voor ‘de rode kaart actie’ in de openingstreffer. Nick Doodeman legde de bal bij de tweede paal, waar Martijn Kaars hem binnentikte, 0-1.

Geluk
Nadat Alessandro Damen een inzet van Derry John Murkin had gekeerd en Kaars de bal in het zijnet had geschoten, was het kort daarna alsnog Murkin die de voorsprong van de gasten verdubbelde. Excelsior had geen antwoord op het spel van FC Volendam en mocht halverwege van geluk spreken dat het maar 0-2 was.

Jeffry Fortes
In de rust greep Ricardo Moniz in. Stijn Meijer en Ahmad Mendes Moreira bleven achter in de kleedkamer en Sander Fischer en Jeffry Fortes waren hun vervangers. Dat resulteerde in de 71e minuut in de 1-2. Het was Jeffry Fortes die raak kopte. Zes minuten later zorgde hij ook voor de 2-2, maar die treffer werd vanwege buitenspel afgekeurd. Excelsior bleef het daarna proberen, maar de gelijkmaker kwam er niet.

Veel te veel
,,Als je de eerste helft bekijkt, mochten we echt van geluk spreken dat het maar 0-2 stond’’, stelde aanvoerder Luigi Bruins na afloop van de wedstrijd. ,,We kregen geen grip op het goede positiespel van FC Volendam.’’ Ricardo Moniz: ,,Het gat met koploper SC Cambuur is na zestien wedstrijden elf punten. Dat is veel te veel. We moeten echter de moed erin houden. Bij mij zijn er geen twijfels, we moeten positief blijven en door.’’

12. Martijn Kaars 0-1
32. Derry John Murkin 0-2
71. Jeffry Fortes 1-2

Scheidsrechter: Pol van Boekel
Gele kaarten: Fadiga (FC Volendam)