Oud-international Sandra van Tol nu assistent van EBV

13 januari 2020

Sandra van Tol (46) is sinds dit seizoen assistent-trainer van Excelsior Barendrecht Vrouwen. Als speelster bereikte zij het Nederlands Elftal; ze speelde tussen 1992 en 2003 82 interlands voor de Oranje Leeuwinnen. Haar ervaring en enthousiasme wil ze nu als trainer overbrengen op de meiden van Excelsior Barendrecht.

Trots
,,Voetbal is mijn passie, een belangrijk deel van mijn leven’’, zegt Sandra van Tol. Ze begon al jong met voetballen en schopte het via het Rotterdams Elftal uiteindelijk tot het Nederlands dameselftal. ,,Dat was natuurlijk wel anders dan nu’’, zegt ze. ,,Nu spelen de Oranje Leeuwinnen in een uitverkocht Gelredome of Philips Stadion. Dat was in mijn tijd nog niet. Wij voetbalden bijvoorbeeld bij Helmond Sport, Heracles of hier bij Excelsior voor 3500 toeschouwers. Dat was toen al bijzonder, maar als ik het nu zie, ben ik wel trots op wat er staat. Ik ben toch onderdeel geweest van de pijler onder het huidige vrouwenvoetbal. Overigens speelden wij destijds in het buitenland ook voor meer toeschouwers. Zo zaten er in Amerika 20.000 toeschouwers op de tribune.’’

Combineren
,,Misschien ben ik wel iets te vroeg geboren’’, grapt ze. Waar de huidige internationals veelal fullprofs zijn en voor een groot deel in het buitenland spelen, heeft zij het voetballen altijd moeten combineren met werk. ,,Voetbal stond op nummer één en dat is nog steeds zo. Ik heb er alles uitgehaald wat eruit te halen viel. Wij hebben destijds moeten knokken om het vrouwenvoetbal een bepaalde status te geven. Wij hebben nooit een EK of WK gespeeld en juist daarmee zet je het vrouwenvoetbal op de kaart. Ik was echt wel topsporter, maar moest het combineren met werk. Of het zwaar was? Ik wilde bij de beste zestien speelsters van Nederland horen en had daar alles voor over. Ik deed het met plezier en heb het nooit als zwaar ervaren.’’

Trainerscursus
Van Tol was als speelster actief voor Zwart Wit ‘28, SV Saestum, RVVH, VV Rhoon, BVV Barendrecht, SSS en VV Papendrecht. ,,Tot drie jaar geleden heb ik nog in de Topklasse gespeeld, maar ik kreeg last van kleine klachten en door de druk van werk en reizen raakte ik het plezier een beetje kwijt. Ik zag ook dat er een jonge garde aankwam en dan moet je realistisch zijn. Ik wilde altijd al trainer worden en dit was het moment om dat te gaan doen. Ik ben assistent geweest bij het opstarten van MO15 bij Feyenoord en vervolgens ben ik de trainerscursus gaan doen en liep ik stage bij de onder 13 van VV Papendrecht. Ik was vereerd toen ik deze zomer werd gevraagd om assistent te worden bij Excelsior Barendrecht.’’

Ervaring en enthousiasme
Het eerste gesprek met hoofdtrainer Richard Mank gaf haar direct een goed gevoel. ,,Hij is rustig in de omgang en duidelijk in zijn doelstellingen. Hij is bovendien echt een praktijkman en dat ligt mij, zo ben ik namelijk ook. Het voelde dus meteen goed en dat is nog steeds zo. We hebben een onwijs leuke staf en ik heb het prima naar mijn zin als assistent. Of je nou hoofdtrainer bent of assistent, ik denk dat je rol even belangrijk kan zijn. Mijn rol is vooral gericht op de verdediging, ik heb daar natuurlijk zelf ook jaren gespeeld. Richard heeft gevraagd of ik mijn ervaring en enthousiasme op dat gebied wil overbrengen.’’

Doelstelling
,,Onze doelstelling is vooral om meiden op te leiden en zich te laten ontwikkelen. Natuurlijk zouden we met Excelsior Barendrecht graag bij de eerste vier van de Eredivisie Vrouwen willen meedraaien, maar dat heeft ook met kwaliteit te maken. Uiteraard wil je als team wedstrijden winnen en stappen maken op de ranglijst. Ik vind het echter vooral belangrijk dat zij oppakken wat wij ze willen leren. Dat ze zelf situaties gaan herkennen en dingen gaan oplossen. Uiteindelijk is dat waar we vooral mee bezig zijn: opleiden en elkaar beter maken. Ik vind het ontzettend leuk om met die groep bezig te zijn.

Ambitie
,,Soms voel ik me ook nog een beetje voetballer, al heb je als staflid natuurlijk een andere rol. Ik kan me echter goed inleven in hoe speelsters zich voelen en vind het mooi dat ik mijn ervaringen kan delen. Zoals ik al zei kan jouw rol als assistent net zo belangrijk zijn als die van de hoofdtrainer, maar ik heb wel de ambitie om ooit hoofdtrainer te worden. Ik sta op het punt om aan mijn TCII te beginnen, dus ik wil mezelf zeker ontwikkelen. Nu al mag ik af en toe de training leiden van Richard. Dat is anders dan bij een onder 15 of onder 13 team, maar volgens mij gaat het mij goed af. Ik vind het in elk geval ontzettend leuk om te doen.’’

Populariteit
Als international zag Sandra van Tol, die in het dagelijks leven werkzaam is als revalidatietrainer, de populariteit van het vrouwenvoetbal gaandeweg de jaren steeds verder groeien. De Oranje Leeuwinnen spelen inmiddels in volle stadions en zij hoopt uiteraard dat ditzelfde beeld zich zal ontwikkelen in de Eredivisie Vrouwen: ,,Het zou mooi zijn als wij onze wedstrijden niet meer op achteraf veldjes hoeven te spelen, maar in stadions zoals hier bij Excelsior. Ook zou er meer publiciteit moeten zijn en zou je wedstrijden volgens mij meer moeten aankleden. Bijvoorbeeld met clinics voor enthousiaste jonge meiden, die ook allemaal zo ver willen komen met voetballen. KNVB, clubs, maar ook de speelsters zelf zouden daar een belangrijke rol in kunnen spelen.’’

Dit artikel verscheen eerder in het Excelsior Rotterdam Magazine, december 2019

Meer Nieuws

wo 5 mei 2021

Sjaak Geeve tekent als materiaalman bij Excelsior Rotterdam

Sjaak Geeve zette onlangs zijn handtekening onder zijn contract als materiaalman bij Excelsior Rotterdam. De 63-jarige…

Lees meer

wo 5 mei 2021

Aantal speelsters verlaat Excelsior Vrouwen na dit seizoen

Een aantal speelsters gaat Excelsior Rotterdam Vrouwen na dit seizoen verlaten. Zo werd onlangs bekend dat…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN

Aankomende wedstrijden

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek