6.N.E.C.3047+15
7.FC Utrecht3045+2

15.Excelsior3025-20
Bekijk de hele ranglijst

Excelsior Rotterdam boekte op eigen veld een prima 4-1 overwinning tegen Jong AZ. Het duurde lang voor de openingstreffer viel, maar daarna ging het snel. Helaas lukte het de Kralingers niet om de nul te houden, maar verder was het een prima avond, waarop Marinus Dijkhuizen opnieuw twee jeugdspelers liet debuteren.

Eerste minuten

Dat de jeugdopleiding van Excelsior Rotterdam het goed doet, was al bekend. Julian Baas en Nathan Tjoe-A-On zijn inmiddels vaste krachten en verschillende andere (voormalig) jeugdspelers mochten dit seizoen al hun eerste minuten maken in het eerste elftal. Vandaag waren Joshua Eijgenraam en Jaimy Buter aan de beurt voor hun debuut, terwijl ook Dave van Delft weer mocht invallen.

Kappersbon

Ook doelman Maarten de Fockert maakte tegen Jong AZ zijn eerste officiële minuten in dit seizoen. Het was jammer dat het niet lukte om het duel te eindigen met een clean sheet, maar De Fockert mocht toch terugkijken op een prima wedstrijd. De supporters gunden hem zelfs de bokaal en bijbehorende kappersbon die horen bij de titel man of the match.

Dylan Seys startte ook tegen Jong AZ in de basisopstelling.

Elías Már Ómarsson was ook tegen Jong AZ trefzeker.

Grootste kans

De 4-1 uitslag doet vermoeden dat Excelsior een makkelijk avondje had, maar niets was minder waar. De Kralingers hadden voor rust weliswaar de beste kansen, maar de Alkmaarse beloften bleken een lastige tegenstander. De grootste kans van de eerste helft was voor topschutter Elías Már Ómarsson. Op aangeven van Julian Baas had hij moeten scoren, maar doelman Beau Reus stond de 1-0 in de weg.

Prima aanval

Daarvoor mocht Thomas Verhaar op aangeven van Ómarsson uithalen, maar die bal ging ruim over het doel. Aan het eind van de eerste helft was de IJslander zelf weer dichtbij, maar dat schot ging naast. Tien minuten na rust pikte hij alsnog zijn doelpunt mee. Na een prima aanval bezorgde Dylan Seys de bal bij Ómarsson en die tikte hem binnen. Jong AZ gaf zich nog niet gewonnen, want kort erna schoot Mohamed Taabouni naast het doel van Maarten de Fockert.

Siebe Horemans

Zes minuten later verdubbelde Excelsior de score. Een voorzet van Siebe Horemans ging via AZ-verdediger Tijs Velthuis het doel in. Zeven minuten voor tijd gaf Horemans, die weer een prima wedstrijd speelde, opnieuw een voorzet en nu schoot Ahmad Mendes Moreira hem binnen, 3-0. In de slotminuten schoot Des Kunst nog de eretreffer binnen namens Jong AZ en pikte invaller Stijn Meijer zijn goaltje mee, 4-1.

Nathan Tjoe-A-On was een van de vele oud-jeugdspelers in de opstelling.

Excelsior viert de vierde treffer tegen Jong AZ, gemaakt door Stijn Meijer.