Debuut van jeugdspeler Dave van Delft in het eerste team

29 december 2020

Dave van Delft is als negentienjarige dit seizoen een van de jonkies in de selectie van Marinus Dijkhuizen. De jongeling heeft na twaalf seizoenen in de jeugdopleiding onlangs zijn debuut mogen maken in het eerste elftal tegen TOP Oss. ,,Ik heb hier stap voor stap naar toegewerkt, dan is het mooi dat ik zo snel mijn debuut heb mogen maken.’’

Dave kwam op zijn zevende in de jeugdopleiding van Excelsior Rotterdam terecht toen hoofd jeugdopleiding Marco van Lochem aan zijn ouders vroeg of Dave mee wilde doen aan een talentendag. ,,Ik speelde toen nog bij Be Fair, maar na die talentendag mocht ik al snel aansluiten bij de F1 van Excelsior. Uiteindelijk heb ik de hele jeugdopleiding doorlopen en nu dus ook mijn debuut mogen maken in het eerste elftal.’’

10 November 2020 is een dag die Dave van Delft nooit gaat vergeten. De jonge aanvaller mocht in de extra tijd van de wedstrijd tegen TOP Oss invallen. ,,Eigenlijk had ik mijn debuut nog niet zo snel verwacht, omdat ik een iets mindere periode had op trainingen. Toch ben ik heel blij dat ik mijn debuut heb mogen maken. Ik heb er namelijk stap voor stap naartoe gewerkt. Ik probeer om iedere training meer te doen dan anderen en hard te blijven werken en dan is het mooi dat ik mijn eerste minuten zo snel mocht maken.’’

Een gevoel van trots overheerste op dat moment bij de jonge aanvaller. ,,Ik was totaal niet gespannen of zenuwachtig. Door de vele coronagevallen was de selectie vrij dun en werd de kans op spelen dus groter. We lopen normaal altijd in kleine groepen elke tien minuten warm om zo in beweging te blijven. Toen kreeg ik ineens een seintje dat ik weer moest gaan lopen en toen had ik wel het idee: oké, nu kan het gaan gebeuren. Toen ik mijn naam hoorde wilde ik er zo snel mogelijk in.”

Na afloop hing er een goede sfeer in de kleedkamer. ,,Iedereen was natuurlijk blij met de drie punten. Ik werd met applaus ontvangen toen ik binnenkwam, dus dat was wel speciaal. Bij de training die volgde heb ik taart meegenomen voor heel de selectie, want dat is de traditie als je je debuut hebt gemaakt.’’

Als hij terugdenkt aan zijn periode in de jeugdopleiding kan hij alleen maar positief zijn: ,,Het spelen in de jeugd van Excelsior heeft mij gevormd als mens en als voetballer. Ik heb er veel voor moeten doen en laten om te komen waar ik nu ben, maar ik heb altijd plezier gehad. Door elk jaar door te schuiven in de jeugdopleiding leer je veel mensen kennen. Ik heb mij altijd erg fijn gevoeld bij deze club en na zoveel jaar in de jeugdopleiding ken je ongeveer iedereen, dat is alleen maar leuk.’’

De jongeling is iemand die zich elke training weer wil verbeteren en het beste uit zichzelf wil halen. ,,Ik ben een speler met diepgang en ik ben snel’’, zegt hij. ,,Ook kan ik scoren en assists geven. Mijn eerste assist in het eerste elftal heb ik al op mijn naam staan, nu nog mijn eerste goal.’’ Ook weet hij heel goed wat er nog aan zijn spel verbeterd moet worden: ,,Op dit moment moet ik meer rust hebben aan de bal en fysiek sterker worden. Daarnaast moet ik beter worden in het vooruitkijken, weten wat mijn vervolgstap is voordat ik überhaupt de bal heb. Ook moet ik meer lef hebben en gewoon doen.’’

,,Voor de training stel ik mezelf altijd een doel met wat ik die specifieke dag wil verbeteren om zo steeds weer beter te worden en mezelf uit te dagen.’’ Bij de overstap van jeugdvoetbal naar het eerste team ervaarde Van Delft wel verschillen: ,,Wat je vooral ziet bij de jeugd is dat wedstrijden veel op en neer gaan en vaak constant in de hoogste versnelling worden gespeeld. Bij het eerste is er veel meer rust aan de bal en is balbezit houden belangrijk om vanuit daar een moment te kiezen om tot een kans te komen.’’

De buitenspeler heeft bij aanvang van dit seizoen vol ingezet om zich op voetbalgebied zo goed mogelijk te ontwikkelen. Zo nam hij een tussenjaar van school om zich volledig op voetbal te kunnen focussen. ,,Mijn doel was om alles mee te trainen bij de eerste selectie en om zoveel mogelijk minuten te maken bij onder 21 of het eerste. Nu ligt door corona de competitie van onder 21 stil en dus hoop ik in het eerste zoveel mogelijk minuten te kunnen maken om in een ritme te blijven. Ik wil zoveel mogelijk wedstrijden meepakken.’’

Naast het voetballen heeft de jongeling ook nog bijbaantjes: hij werkt in een snackbar en geeft voetbaltrainingen. De volgende stap voor hem is om een vaste waarde te worden in de eerste selectie van Marinus Dijkhuizen. ,,Ik spreek veel met Thomas Verhaar over voetbal. Hij staat op dezelfde positie als ik en is een ervaren speler. Ook buiten het veld kan ik het goed met hem vinden. Hij helpt mij heel erg en legt dingen uit die ik kan verbeteren. Ik probeer van hem te leren en zo beter te worden.’’

Dave van Delft wil nog niet te ver vooruitkijken op zijn voetbalcarrière: ,,Dit jaar wil ik proberen een vaste waarde te worden voor de ploeg en het zou mooi zijn om met het team dit seizoen promotie naar de Eredivisie te realiseren. Zelf wil ik steeds een stapje hogerop komen. Ik focus me nu vooral op mezelf blijven ontwikkelen en plezier houden in het voetbal. Ik blijf hard werken en mijn stinkende best doen en dan zie ik wel wat de toekomst brengt.’’

Dit interview komt uit het Excelsior Rotterdam Magazine dat verscheen in december 2020.

Gerelateerd nieuws

wo 11 november 2020

Jeugdspeler Dave van Delft debuteert in eerste elftal

Opnieuw mocht gisterenavond een jeugdspeler debuteren in de Keuken Kampioen Divisie. Kort voor tijd verving Dave…

Lees meer

Blijf op de hoogte

van al het nieuws rondom Excelsior.

Aanmelden

Aanschaffen

Keuken Kampioen Divisie ESPN

Aankomende wedstrijden

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek

Aankomende wedstrijden

Jong AZ vs
Excelsior

Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag 7 mei, 2021

20:00, Sportpark De Kalverhoek

Geen publiek

Excelsior vs
Go Ahead Eagles

Keuken Kampioen Divisie

Woensdag 12 mei, 2021

20:00, Van Donge en De Roo stadion

Geen publiek