6.N.E.C.2639+10
7.Go Ahead Eagles2637+3

15.Excelsior2622-18
Bekijk de hele ranglijst

Alessandro Damen pakte een penalty van MVV in de strafschoppenserie die nodig was om het onderlinge bekerduel te beslissen. Omdat de Limburgers daarna nog een keer misten bereikte Excelsior Rotterdam de kwartfinales van het toernooi om de TOTO KNVB Beker. De strafschoppen waren nodig, omdat na 120 minuten voetbal 2-2 op het scorebord stond in Maastricht. In de kwartfinales wacht voor de Kralingers een thuiswedstrijd.

Penalty

Het was pas de tweede ontmoeting tussen Excelsior Rotterdam en MVV Maastricht in het bekertoernooi. De enige eerdere editie werd gewonnen door de Limburgers, maar nu leek Excelsior aanvankelijk op weg naar de kwartfinales van het TOTO KNVB Bekertoernooi. Excelsior kwam na ruim een kwartier voetbal op een 0-1 voorsprong. Elías Már Ómarsson verzilverde de penalty die de Kralingers kregen nadat Mats Wieffer in het strafschopgebied was gevloerd.

Gevaarlijk

De voorsprong verborg echter dat de Kralingers verder nauwelijks gevaarlijk konden worden. De eerste mogelijkheid was na een half uur voor Reuven Niemeijer, die van grote afstand naast schoot. Diezelfde Niemeijer was vier minuten voor rust opnieuw gevaarlijk, maar hij kopte eerst tegen een verdediger van MVV aan en de rebound belandde in de handen van voormalig Excelsior-doelman Mike Havekotte.

Brandon Ormonde-Ottewill in actie in het bekerduel tegen MVV.

Robin van der Meer kwam na rust in de ploeg bij Excelsior.

Kantelpunt

Die kansen bleken het kantelpunt van de eerste helft, want in de vier minuten die volgden boog de thuisploeg de achterstand om. Eerst was het Koen Kostons die een voorzet van Arne Naudts binnenkopte en drie minuten later werd het nog erger voor Excelsior toen Joeri Schroijen de 2-1 maakte. Hij was al een aantal keer eerder dreigend, maar vond toen nog Alessandro Damen op zijn pad. Deze keer verdween zijn schot via Sander Fischer achter Damen in het doel.

Invallers

Met Ahmad Mendes Moreira en Robin van der Meer in plaats van Abdallah Aberkane en Hervé Matthys schakelde Excelsior na rust over op een ander systeem. Dat leverde na 54 minuten en kans op voor Mats Wieffer. Die ging er niet, maar had sowieso niet geteld, want Wieffer stond buitenspel. Met de entree van Luigi Bruins zette Excelsior echter een offensief in. Via Ómarsson was Excelsior ook twee keer gevaarlijk, maar twintig minuten voor tijd was het nog steeds 2-1.

Verlenging

Op dat moment schoot Siebe Horemans de bal uit een volley tegen de paal. Uit de corner die volgde was de Belgische verdediger alsnog trefzeker en stond Excelsior weer naast MVV (2-2). Excelsior kreeg daarna kansen om het duel te beslissen via Horemans en Ómarsson, maar het bleef 2-2 en dus was een verlenging nodig in Maastricht. Daarin kreeg Excelsior kansen, maar uiteindelijk hadden de Kralingers dus strafschoppen nodig om de kwartfinales te bereiken. Daarin speelt Excelsior Rotterdam een thuiswedstrijd, maar tegen wie dat weten we zaterdag.

Invaller Luigi Bruins zorgde voor het nodige gevaar bij Excelsior.

De ploeg bereidt zich voor op de strafschoppenserie.

Man of the Match

In het absolute staartje van het bekerduel tegen MVV groeide Alessandro Damen uit tot de man of the match. De dag voor de wedstrijd ging het in de voorbeschouwing met RTV Rijnmond over een penaltyserie en de rol die een keeper daarin kan spelen. Die penaltyserie kwam er nadat 120 minuten bekervoetbal geen winnaar hadden opgeleverd. Toen Ahmad Mendes Moreira namens Excelsior miste, pakte Damen de daaropvolgende strafschop van de Limburgers. Nadat Sander Fischer wel raak schoot, ging ook de laatste strafschop van MVV mis waardoor de Kralingers doorgaan in het bekertoernooi.