6.N.E.C.3047+15
7.FC Utrecht3045+2

15.Excelsior3025-20
Bekijk de hele ranglijst

Excelsior Rotterdam boekte tegen N.E.C. een verdiende 2-1 overwinning. Halverwege stonden de Kralingers nog met 0-1 achter, maar dankzij een prima tweede helft en twee treffers van Joël Zwarts kon Excelsior eindelijk weer eens drie punten bijschrijven.

Het maximale

Na de zeperd in Leeuwarden tegen SC Cambuur (7-2) heerste vanzelfsprekend het chagrijn bij Excelsior. Marinus Dijkhuizen voelde zich na de nederlaag tegen de koploper van de Keuken Kampioen Divisie als een geslagen bokser. Toch ging hij daarna weer met zijn staf aan de slag om de ploeg voor te bereiden op het duel tegen N.E.C. Het vizier van de club mag dan al op de toekomst gaan, in de huidige voetbaljaargang waren inclusief vanavond ook nog zes wedstrijden te spelen. Daarin eist Dijkhuizen ondanks alles het maximale van zijn spelers.

Grote passen

Excelsior begon sterk aan het duel tegen N.E.C., de ploeg waartegen eerder in het seizoen nog een 0-2 voorsprong werd weggegeven (3-2 nederlaag). Al na vijf minuten spelen was er een kans voor Julian Baas, maar zijn schot verdween naast het de doel. Vier minuten later mocht Mats Wieffer met grote passen richting het vijandelijke doel opkomen, maar ook zijn schot ging naast het doel. Rond het kwartier was het ineens N.E.C. dat voor voorsprong kwam. Javier Vet ontving de bal van de zijkant, wipte hem in de draai op en schoot hem langs Maarten de Fockert in het net, 0-1.

Joël Zwarts was met twee treffers de grote man tegen N.E.C.

Thomas Oude Kotte stond ook tegen N.E.C. in de basisopstelling.

Verdubbelen

De tegentreffer zorgde ervoor dat Excelsior de grip op het duel kwijt was en na 26 minuten spelen hadden de gasten de score zomaar kunnen verdubbelen. Elayis Tavsan haalde uit, maar zag zijn schot tegen de lat boven De Fockert spatten. Een aanval verder werd voormalig Excelsior-speler Rangelo Janga op het Excelsior-doel afgestuurd, maar De Fockert voorkwam nu de 0-2. Kort voor rust ontsnapte Excelsior nogmaals aan een grotere achterstand, toen Tavsan over schoot.

Ander vaatje

Na rust wist Excelsior de schouders te rechten. De ploeg zette vanaf de eerste minuut druk op het Nijmeegse doel. Elías Már Ómarsson kopte op aangeven van de sterk spelende Brandon Ormonde Ottewill bijna de gelijkmaker binnen, maar doelman Mattijs Branderhorst voorkwam dit. Kort daarna was hij opnieuw dichtbij een treffer, maar nu stond de paal een treffer van de IJslander in de weg.

Treffers

In de 63e minuut was het alsnog gelijk. Een heerlijke steekbal van Mats Wieffer door het centrum van de Nijmeegse verdediging belandde bij Joël Zwarts. Die werd zo op zijn wenken bediend, haalde uit en schoot de 1-1 binnen. Het zou nog mooier worden voor Excelsior en voor Zwarts, die namens Excelsior altijd scoort tegen N.E.C. Na goed doorzetten van Ormonde Ottewill gaf Ómarsson het laatste tikje richting Zwarts die vervolgens zijn tweede treffer van de avond maakte, 2-1. N.E.C. wist daarna nog wel te scoren, maar die treffer werd vanwege buitenspel afgekeurd. Zodoende won Excelsior verdiend van N.E.C.

Sondre Skogen speelde opnieuw een prima wedstrijd in het centrum van de verdediging.

Mars Wieffer met grote stappen op weg naar het vijandelijke doel.

Man of the Match

Joël Zwarts werd na afloop van de thuiswedstrijd tegen N.E.C. door SV Pro Excelsior gekozen tot man of the match. Niet verwonderlijk, want de aanvaller maakte beide Kralingse treffers. Zwarts bracht hiermee zijn seizoentotaal op tien. Vooral het eerste doelpunt van de avond was een heerlijke treffer. Na een steekbal van Mats Wieffer door het hart van de verdediging kon Zwarts op het vijandelijke doel sprinten en de bal langs doelman Mattijs Branderhorst binnen schieten.