Blog 115 jaar #11: 1970: ‘Ja, Excelsior nu in de Eredivisie’

4 oktober 2017

In het seizoen 1969-1970 speelde Excelsior na een afwezigheid van vier seizoenen weer in de Eerste Divisie. De promotie van het seizoen ervoor zou echter een nog mooier vervolg krijgen. Op 31 mei 1970 kon trainer Bob Janse deze magische woorden uitspreken: ‘Ik moet het even verwerken. Ja, Excelsior nu in de Eredivisie.’

Tweede plaats
Excelsior kon op zondag 31 mei 1970, een jaar na de promotie naar de Eerste Divisie, voor het eerst in de historie promoveren naar de Eredivisie. Na een moeizame start van het seizoen bezette Excelsior eind april voor het eerst de tweede plaats, een plek die aan het einde van het seizoen recht gaf op promotie. Voorafgaand aan de laatste speelronde, waarin Volendam op doelsaldo al officieus kampioen was, was een punt tegen nummer vier Elinkwijk, voor wie niets meer voor op het spel stond, voldoende voor promotie.

Nerveus
Wie dacht dat Excelsior had geleerd van de nerveuze promotiewedstrijd tegen SC Drente een jaar eerder (1-0 overwinning), had het mis. Na een sterk beginoffensief zagen de 10.000 toeschouwers op Woudestein dat Excelsior een zeer nerveuze eerste helft speelde waarin het weinig had in te brengen. Het was de verdienste van Feyenoord-huurling en doelman Bram Geilman dat de rust werd bereikt zonder tegendoelpunt.

Thijs Kwakkernaat
In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Na een sterk beginoffensief van Elinkwijk werd Excelsior sterker en kroonde Thijs Kwakkernaat zich binnen twintig minuten spelen tot de absolute man van de wedstrijd. De spits scoorde na acht minuten uit een vrije trap van linksachter Jan Kleingeld en nog geen tien minuten was hij attent toen doelman Lelieveld de inzet van Hans Bassant keerde: 2-0.

Aansluitingstreffer
Elinkwijk gaf zich echter niet gewonnen en drukte Excelsior daarna ver terug. Teunissen scoorde een kwartier voor tijd na een scrimmage de aansluitingstreffer en toen de paal een eigen doelpunt van Freek Muhlenbrüch voorkwam, leek Excelsior een spannend laatste kwartier te gaan beleven. Theo van Toledo maakte zes minuten voor tijd echter aan alle onzekerheid een einde, want zijn kopbal was het startsein van een groot feest: 3-1. Achteraf bleek dat zelfs een nederlaag promotie niet in de weg had gestaan, omdat concurrent Blauw-Wit punten verspeelde tegen DFC.

Feestvreugde
Met een glas champagne in zijn hand zei voorzitter Henk zon na afloop tegenover De Telegraaf: ‘Dit is de mooiste dag van mijn leven. Ik ben leeg. Ik zou dit geen week langer meer kunnen hebben uithouden. Die spanning. Ik moet het even verwerken.’ Bob Janse, die in tegenstelling tot zijn spelers al het hele seizoen in een stunt geloofde, verlengde na afloop van de wedstrijd direct zijn contract.

Derde Rotterdamse Eredivisionist
Excelsior had het onmogelijke waargemaakt: binnen twee seizoenen van de Tweede Divisie naar de Eredivisie. De club kroonde zich na Feyenoord en Sparta tot de derde Rotterdamse Eredivisionist. Voor Elinkwijk was dit de laatste wedstrijd in het betaalde voetbal. De ploeg fuseerde en vormde samen met DOS en Velox FC Utrecht. In het seizoen 2017-2018 komt het zondagselftal van Elinkwijk uit in de Eerste Klasse.

Tekst: Dylan Metselaar

Meer Geschiedenis

do 14 maart 2024

ESPN Doc over het kampioenschap van 1974

Maandagavond 18 maart is de documentaire ‘De Kampioenen van ‘74’ voor het eerst te zien op…

De documentaire ‘Vooruit naar vroeger’ vertelt het bijzondere verhaal van Trudy Bak, kleindochter van Jan Bak…