Blog 115 jaar #20: 1974: ‘Ouwetjes’ zorgen voor titel

6 december 2017

Op 12 mei 1974 voegde Excelsior voor het eerst in 47 jaar zilverwerk toe aan de prijzenkast. Na de winst van de Zilveren Bal in 1927 kroonde Excelsior zich in 1974 voor het eerst tot kampioen van de Eerste Divisie. In de voorlaatste speelronde werd Vitesse, de enige overgebleven concurrent, overtuigend met 5-1 verslagen.

Nerveus
Excelsior, dat eerder in het seizoen met 1-0 verloor in Arnhem, leek in de rust nog ver verwijderd van het kampioenschap. De 9.000 toeschouwers op Woudestein zagen dat de Kralingers het in de eerste helft lastig hadden. Excelsior kwam binnen het kwartier op voorsprong via Hans Bassant, maar zag Vitesse vervolgens het betere van het spel hebben. Een kwartier voor rust kopte Charley Bosveld de onvermijdelijke 1-1 tegen de touwen. Frans de Munck, de trainer van Vitesse, sprak achteraf dat het overgrote deel van de selectie van Vitesse in de rust heilig geloofde in een overwinning.

Het ‘echte’ Excelsior
Het geloof van Vitesse was kort na rust direct verdwenen. Het ‘echte’ Excelsior stond op en maakte het Vitesse via de counters triomfeerde in een onvergetelijke tweede helft naar een ruime zege. Na drie grote gemiste kansen in de eerste tien minuten na rust, zorgde Hans Bassant uit een voorzet van Aad den Butter voor een enorme opluchting door beheerst de 2-1 te scoren. Nog geen zestig seconden later kwam Excelsior met de schrik vrij toen Herman Veenendaal op de paal schoot.

Feestvreugde
Het tweetal Bassant-Van der Heide maakte twaalf minuten later aan alle onzekerheid een einde. Eerst legde Frans van der Heide de basis voor de hattrick van Hans Bassant en zes minuten later waren de rollen omgedraaid en tekende Van der Heide op aangeven van Bassant aan voor de 4-1. Trainer Ben Peeters werd een kwartier voor tijd al omarmd door voorzitter Henk Zon, waarna Van der Heide met zijn tweede treffer de feestvreugde nog meer vergrootte: 5-1. ‘En dan te bedenken dat ik bij het inschieten geen bal goed raakte. Ik had het niet meer van de zenuwen’, sprak Van der Heide na afloop.

Vandaag is het feest
Trainer Ben Peeters wilde het na afloop nog niet hebben over het aankomende seizoen: ‘Van de week, als de vreugde wat bezonken is en we weer als normale mensen kunnen denken gaan we praten. Vandaag is het feest, vandaag drinken we champagne!’, lachte hij. Een week later stond bovendien nog de laatste speelronde op het programma, waarin Excelsior het seizoen in stijl afsloot met een 2-1 overwinning bij Heracles.

Ouwetjes
Na afloop van de wedstrijd ging het vooral over de toekomst van de ‘ouwetjes’. Sjaak Roggeveen (31), Hans Bassant (31) en Frans van der Heide (32) – samen in totaal 93 jaar – scoorden dat seizoen 47 van de 68 Kralingse doelpunten. Bassant, clubtopscorer met zeventien doelpunten, en Van der Heide wilden van stoppen echter niets weten. Bassant deelde na afloop zelfs een sneer uit naar de media: ‘Zo, en wie durft er nu nog te zeggen of te schrijven, dat ik te oud ben? Dat ik er niet veel meer van kan?’. Ook Van der Heide moest niets hebben van de opmerkingen: ‘Er is geschreven dat wij te oud zijn. Maar wie maakten de meeste goals? Juist, die ouwetjes!’

Afscheid
Sjaak Roggeveen, nog altijd de speler met de meeste doelpunten (63) voor Excelsior, gaf na de wedstrijd aan een punt achter zijn carrière te zetten. Hij kon het Eredivisievoetbal naar eigen zeggen niet meer combineren met zijn eigen zaak. De aanvaller bleef Excelsior echter trouw en nam pas vijf jaar later, in 1979, definitief afscheid van het profvoetbal. Bassant stopte in 1975 en Van der Heide hing in 1976 zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

Meer Geschiedenis

do 14 maart 2024

ESPN Doc over het kampioenschap van 1974

Maandagavond 18 maart is de documentaire ‘De Kampioenen van ‘74’ voor het eerst te zien op…

De documentaire ‘Vooruit naar vroeger’ vertelt het bijzondere verhaal van Trudy Bak, kleindochter van Jan Bak…