Blog 115 jaar #24: 1979: Oud papier de baas over het kapitaal

3 januari 2018

‘Kijk naar de stand, knijp in je arm en weet dat die droom geen droom is, maar keiharde, onvoorstelbare realiteit: Excelsior, Steeds Hooger, kan niet meer hoger, want het staat bovenaan. Bovenaan in de Eredivisie! Oud papier is de baas over het kapitaal.’ Met deze woorden opende dagblad ‘Het Vrije Volk’ op donderdag 30 augustus 1979 het sportkatern.

Beste seizoenstart
Excelsior speelde in het seizoen 1979-1980 na een afwezigheid van drie jaar weer op het hoogste niveau. De seizoenstart die de ploeg van trainer Thijs Libregts in 1979 beleefde, zeven punten uit vier wedstrijden (twee punten per overwinning), staat nog altijd in de boeken als beste seizoenstart ooit.

Bovenaan
Door een gelijkspel tegen NAC Breda en overwinningen op Go Ahead Eagles en Vitesse bezette Excelsior na drie wedstrijden de derde plaats achter Ajax en Feyenoord. Door puntverlies van de top twee en een sensationele 5-1 overwinning op bezoek bij HFC Haarlem, stond Excelsior na vier wedstrijden voor het eerst in de historie bovenaan de Eredivisie. Nummer twee Ajax had evenveel punten maar een minder doelsaldo.

Doelpuntenfestijn
Het artikel in het socialistisch dagblad, met de titel ‘Excelsior in de zevende hemel’, wordt begeleid door een foto van Rinie Plasmans. Op deze foto is te zien hoe de uitblinkende linksbuiten moeiteloos langs Haarlem-speler Piet Huyg soleert. Uit deze solo volgde met een snoeiharde knal in de korte hoek zijn openingsdoelpunt, die na zestien minuten spelen viel. Haarlem mocht op dat moment al van geluk spreken dat Excelsior pas één keer had gescoord. De ploeg van Barry Hughes was totaal machteloos op deze zomerse avond.

Counter
Nog geen tien minuten later had Tonnie Pattinama de score verdubbeld. Pattinama was op slag van rust echter ook verantwoordelijk voor de hoop van Haarlem om terug te komen in de wedstrijd: Abe van der Ban strafte nonchalance van de verdediger af door aan te tekenen voor de 1-2. Van de Haarlemse hoop was na rust weinig te zien. Haarlem stormde blind naar voren, waardoor Excelsior op de counter kon toeslaan.

Twee vrije trappen zorgden er na een uur spelen binnen een tijdsbestek van vijf minuten voor dat Excelsior de voorsprong uitbreidde naar 1-4. Bij de eerste schoof Wim Tijl de bal zelf vanaf vijfentwintig meter langs een muur van acht Haarlemspelers; bij de tweede speelde hij de bal aan de volledig vrijstaande Carlo van Tour. Een kwartier voor tijd besliste Tonnie Pattinama de eindstand op 1-5 nadat hij vrij op doelman Rob Boersma af kon lopen na een overstapje op eigen helft van Frans Kramer. Excelsior scoorde deze woensdagavond voor het eerst vijf doelpunten in een Eredivisiewedstrijd en bekroonde dit doelpuntenfestijn als promovendus met de koppositie.

Negende plaats
Trainer Thijs Libregts bleef nuchter onder het succes: ‘Volgende week begint het eigenlijk pas, dan komen de echte toppers en staan we vermoedelijk binnen de kortste keren weer met beide benen op de grond.’ Met drie nederlagen in evenveel wedstrijden was Excelsior drie weken later inderdaad terug op aarde. Toch eindigde de ploeg het seizoen als promovendus op de negende plaats, een prestatie die alleen in het seizoen 1982-1983 werd geëvenaard.

Meer Geschiedenis

do 14 maart 2024

ESPN Doc over het kampioenschap van 1974

Maandagavond 18 maart is de documentaire ‘De Kampioenen van ‘74’ voor het eerst te zien op…

De documentaire ‘Vooruit naar vroeger’ vertelt het bijzondere verhaal van Trudy Bak, kleindochter van Jan Bak…