Blog 115 jaar #29: 1980: Excelsior geeft voetballes in Kuip

7 februari 2018

De krantenkoppen spraken op maandag 3 maart 1980 boekdelen. Het Rotterdamse dagblad Het Vrije Volk opende het sportkatern met de kop ‘Feyenoord staat voor joker. Excelsior geeft voetballes in De Kuip’. De Telegraaf koos voor ‘Excelsior veegt Feyenoord van de mat’. Excelsior had een dag eerder met een 4-0 overwinning in De Kuip voor de grootste verrassing van het weekend gezorgd.

Verrassend overwinning
Een verrassende overwinning was het zeker te noemen. Excelsior stond met een tiende plaats zeven plekken onder Feyenoord en had sinds de oprichting van de eredivisie in elf wedstrijden slechts één punt behaald tegen de stadsgenoot. In deze wedstrijden kreeg Excelsior bovendien liefst 36 doelpunten tegen.

Intelligenter
Ondanks een sterke start van Feyenoord, Excelsior had het in het eerste kwartier lastig, kwam Excelsior in de zeventiende minuut op voorsprong. René Notten ging de fout in door de bal in de voeten van Makkie Nijssen te spelen, die hierdoor oog in oog met doelman Joop Hiele kwam te staan en de score opende. Ondanks de voorsprong van Excelsior bleef Feyenoord sterker, maar omdat Excelsior ‘intelligenter’ speelde was het een wonder dat het bij rust slechts 0-1 stond.

Vizier op scherp
In de tweede helft stond het vizier van Excelsior wel op scherp. Een kwartier na de hervatting liet Feyenoorder Wim Jansen zich op eigen verzoek wisselen. Voor Feyenoord stond deze wedstrijd in het teken van de middenvelder, die zijn laatste wedstrijd in het shirt van Feyenoord speelde. Excelsior, volgens De Telegraaf ‘een versterkt Feyenoord C-elftal’, had de voorsprong drie minuten na deze wissel vergroot tot 0-3.

Verwoestend schot
Uit een afzwaaiende hoekschop van Rini Plasmans verdubbelde Carlo van Tour twee minuten na de wissel met een diagonaal schot de voorsprong. Nog geen minuut later scoorde Frans Struis de 0-3, wederom op aangeven van Plasmans. Na twee keer de aangever te zijn geweest maakte Plasmans het feest acht minuten voor tijd compleet door zelf te scoren. Na een lange pass van Cor Pot zorgde hij met een verwoestend schot voor een 0-4 eindstand. Saillant detail is dat alle doelpuntenmakers in het verleden voor Feyenoord uitkwamen.

Cynisme
Terwijl de spelers van Excelsior ‘van gekkigheid niet wisten wat ze moesten doen’, bleef Thijs Libregts rustig. De trainer van Excelsior bleef bij de doelpunten met de handen in de zakken onderuit gezakt op de bank zitten. Vanwege de goede verstandhouding tussen Excelsior en Feyenoord vond hij het niet gepast om uitbundig te juichen. Na afloop kon hij een cynische opmerking toch niet achterwege laten: ‘Wij lenen geen spelers aan Feyenoord uit.’

Tien-tien-tien
Ook voorzitter Jaap Bontenbal deed mee aan het leedvermaak. ‘Ik ben bang dat er bij Feyenoords volgende thuiswedstrijd tegen NAC niet veel mensen zullen komen.’ De 24.000 toeschouwers in De Kuip waren tegen Excelsior getuige van de grootste thuisnederlaag van hun club sinds jaren. Eerst scandeerden zij nog ‘tien-tien-tien’, maar dit cynisme sloeg in de slotminuten met het in brand steken van de eigen vlaggen en andere attributen over in woede.

Enige overwinning
Deze ruime overwinning is nog altijd de enige competitiezege van Excelsior in De Kuip. De veertien daaropvolgende wedstrijden in Rotterdam-Zuid leverden geen punten op. In het seizoen 1979-1980 won Excelsior na de overwinning bij Feyenoord in de laatste tien wedstrijden alleen nog van PEC Zwolle. Desondanks eindigde Excelsior het seizoen op de negende plaats.

Meer Geschiedenis

do 14 maart 2024

ESPN Doc over het kampioenschap van 1974

Maandagavond 18 maart is de documentaire ‘De Kampioenen van ‘74’ voor het eerst te zien op…

De documentaire ‘Vooruit naar vroeger’ vertelt het bijzondere verhaal van Trudy Bak, kleindochter van Jan Bak…