Blog 115 jaar #3: 1952: Dubbele cijfers tegen TSV Theole

9 augustus 2017

In het seizoen 1952-1953 werd in Nederland op amateurniveau gespeeld. Het betaalde voetbal werd pas in 1954 geïntroduceerd en het eerste elftal van Excelsior kwam in dit seizoen uit in de Eerste Klasse C. Toch speelde Excelsior in dit seizoen een historische wedstrijd. Op 5 oktober 1952 behaalde het eerste elftal tegen TSV Theole een van de grootste overwinning ooit. De club uit Tiel ging met 11-2 onderuit in Rotterdam.

Laagst geklasseerd
De wedstrijd tussen Excelsior en Theole in de vierde speelronde was er een tussen de twee laagst geklasseerde ploegen. Excelsior stond dertiende met twee gelijke spelen en één nederlaag, terwijl Theole het seizoen gestart was met drie nederlagen. Beide ploegen leden in de voorgaande wedstrijd een forse nederlaag. Excelsior verloor met 4-0 van SVV en Theole ging met 6-1 onderuit tegen Emma.

Hattrick
Excelsior zocht direct na het eerste fluitsignaal de aanval en stond binnen de minuut op voorsprong. Doelman Jaap Hendriks liet de bal gaan na een hard schot van Piet Miedema waardoor Nol Braams (foto) de bal binnen kon schieten. Hendriks keepte niet zijn beste wedstrijd en zag hoe Wim van Kilsdonk tweemaal via de binnenkant van rechterpaal de score vergrootte naar 3-0. Op het moment dat Theole in de wedstrijd leek te komen, complementeerde Van Kilsdonk nog voor rust zijn hattrick na een prachtige voorzet van Henk Schouten. Het lukte Theole desondanks om voor rust tot scoren te komen: Kun bepaalde de ruststand op 4-1.

Doelpuntenfestijn
In de tweede helft had Theole echter niets meer in te brengen en kwam het rood-zwarte doelpuntenfestijn op gang. Doelman Hendriks stond in de tweede helft beter dan in de eerste, maar het mocht niet baten voor de Tielenaren. Nadat Miedema tekende voor het vijfde doelpunt, schoot Wim van Kilsdonk zijn vierde van de middag binnen. Van de Garde onderbrak de Kralingse storm met de 6-2, maar Excelsior liet zich niet kennen. Braams kwam nog tweemaal tot scoren en zorgde voor de tweede hattrick van de middag. Ook Aad Bak schoot nog tweemaal raak en het laatste doelpunt werd gemaakt door Schouten: 11-2.

Speeltijd
De conclusie van de verslaggever van Het Vrije Volk na afloop spreekt boekdelen: ,,Dat de Rotterdammers niet meer aan het dozijn toekwamen, is slechts te wijten aan de speeltijd die nog altijd negentig minuten bedraagt.’’

Grootste overwinning
Excelsior klom door de eerste overwinning van het seizoen zeven plaatsen op de ranglijst en eindigde dat jaar uiteindelijk als nummer vier. Later in het seizoen verloor Excelsior de uitwedstrijd in Tiel overigens met 3-0. Theole eindigde als nummer laatst en keerde in 2008 pas weer voor het eerst terug in de Eerste Klasse. Dit seizoen komt de ploeg uit Tiel uit in de Vierde Klasse. Voor Excelsior is de 11-2 overwinning nog altijd een van de grootste zeges uit de clubhistorie. In het betaalde voetbal kwam Excelsior in 2014 met de 8-0 overwinning op Telstar in de buurt van deze cijfers.

Tekst: Dylan Metselaar

Meer Geschiedenis

do 14 maart 2024

ESPN Doc over het kampioenschap van 1974

Maandagavond 18 maart is de documentaire ‘De Kampioenen van ‘74’ voor het eerst te zien op…

De documentaire ‘Vooruit naar vroeger’ vertelt het bijzondere verhaal van Trudy Bak, kleindochter van Jan Bak…