Blog 115 jaar #33: 1983: Grootste zege dankzij student

7 maart 2018

‘Zes-nul, wat een weelde!’. Verslaggever Dick van den Polder van Het Vrije Volk wist op 23 oktober 1983 niet wat hij meemaakte. Hij was getuige van de wedstrijd tussen Excelsior en Fortuna Sittard, de nummers veertien en dertien van de Eredivisie. ‘Dat het 6-0 zou worden kon niemand voorzien’, schreef hij na afloop. Toch stond deze stand, de grootste overwinning van Excelsior op het hoogste niveau, na negentig minuten op het scorebord.

Student economie
Deze zondagmiddag werd opnieuw de middag van Michel Beukers. De aanvaller, overgekomen van de zaterdagamateurs van Barendrecht, had twee weken eerder al furore gemaakt. In de met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen FC Volendam maakte de student economie niet alleen zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal, maar was hij verantwoordelijk voor alle doelpunten. In de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard herhaalde hij dit kunstje door opnieuw vier keer te scoren.

Problemen
Alles klopte deze middag bij het Excelsior van trainer Rob Jacobs. In aanvallend opzicht bezorgden Henk van Goozen en Michel Beukers de Limburgse defensie de nodige problemen en de verdediging stond, vooral dankzij de uitblinkende Ton van der Padt, als een huis. Fortuna Sittard zette keeper Jan Stroomberg pas in blessuretijd voor het eerst aan het werk.

Overwicht
Excelsior had vanaf de eerste minuut het overwicht, maar het duurde tot zeven minuten voor rust tot de score werd geopend. Michel Beukers scoorde op aangeven van Eddy Ridderhof zijn eerste doelpunt. Dit doelpunt kwam tot stand uit een vrije trap van Ton Pattinama. Ook de 2-0 en daarmee het tweede doelpunt van Beukers, een kwartier na rust, volgde na een vrije trap. De aangever was ditmaal Graeme Rutjes.

Doelpuntenfestival
Pas twintig minuten voor tijd gaf Michel Beukers het startsein van een ‘ongekend doelpuntenfestival op Woudestein’. Nadat hij de eerste twee doelpunten met zijn rechtervoet had gescoord, complementeerde hij zijn hattrick op aangeven van Aad Leenheer met het hoofd. De 4-0, nog geen vijf minuten later, scoorde hij met links. Na de 4-0 kreeg de vermoeide Beukers een publiekswissel. Jacobs zou de aanvaller hiermee hebben willen sparen voor de daaropvolgende wedstrijd tegen Feyenoord.

Vinger
Ook Nico Hanssen werd een kwartier voor tijd gewisseld. De vinger van de doelman van Fortuna Sittard was uit de kom geschoten. Zijn vervanger Chris Körver moest nog twee keer de bal uit het net halen. In de laatste vier minuten liep Excelsior via Henk van Goozen en een strafschop van Ton Pattinama uit naar de grootste overwinning in de clubgeschiedenis.

Afgeslacht
In de media werd Excelsior een dag later overladen met complimenten. Toch eiste Frans Körver verreweg de meeste aandacht op in de dagbladen. De trainer van Fortuna Sittard zette de wedstrijd dertien minuten na rust op stelten toen Excelsior vlakbij zijn dug-out ter hoogte van het middenveld een dubieuze vrije trap kreeg toegekend.

Ontlading
Körver begon ‘als een krankzinnige op de arbiter Manuel te schelden’ en dit werd alleen maar erger toen bleek dat deze vrije trap de aanleiding was voor de 2-0 van Excelsior. Bij de daaropvolgende spelonderbreking raadde de trainer de scheidsrechter aan om zijn fluit weg te gooien. Kort na de wedstrijd was hij alweer tot bedaren gekomen. ‘Mijn reactie tegen de scheidsrechter was een ontlading. We hebben verloren van een betere ploeg. We hebben volledig gefaald. Als makke schapen is mijn ploeg afgeslacht.’

Topscorer
Beukers is met zijn prestatie in deze wedstrijd nog altijd de laatste speler van Excelsior met een hattrick in de Eredivisie. Hij werd dit seizoen, mede dankzij de vier doelpunten tegen Fortuna Sittard, met negentien doelpunten clubtopscorer van Excelsior. Geen enkele speler van Excelsior wist dit aantal te evenaren in de Eredivisie.

Half dozijn
Excelsior scoorde na deze overwinning op Fortuna Sittard, waardoor de 4-0 zege in De Kuip niet langer de grootste zege in de Eredivisie was, slechts één keer opnieuw zes doelpunten in een Eredivisiewedstrijd. Op 25 november 2006 kreeg Heracles Almelo in Stadion Woudestein een half dozijn doelpunten te verwerken

Meer Geschiedenis

do 14 maart 2024

ESPN Doc over het kampioenschap van 1974

Maandagavond 18 maart is de documentaire ‘De Kampioenen van ‘74’ voor het eerst te zien op…

De documentaire ‘Vooruit naar vroeger’ vertelt het bijzondere verhaal van Trudy Bak, kleindochter van Jan Bak…