Blog 115 jaar #7: 1969: Terugkeer naar de Eerste Divisie

6 september 2017

Excelsior was in het verleden vier seizoenen actief in de Tweede Divisie. De ploeg daalde in 1965 voor het eerst af naar het derde niveau van Nederland. Na tweemaal een negende en eenmaal zelfs een zestiende plaats, keerde Excelsior op 18 mei 1969 door een 1-0 overwinning bij SC Drente terug naar de Eerste Divisie.

Tweede plaats
Met nog drie wedstrijden te spelen bezette Excelsior, dat al elf wedstrijden op rij ongeslagen was, de tweede plaats achter koploper De Graafschap. De voorsprong op nummer vier bedroeg vijf punten (twee punten per overwinning) en omdat de eerste drie ploegen promoveerden, was de opdracht in Klazienaveen duidelijk voor Excelsior. Tegenstander SC Drente bezette de negende plaats en speelde nergens meer om. Al snel werd echter duidelijk dat die ploeg niet wilde meewerken aan een feest in Kralingen.

Grote druk
Excelsior stond in de eerste helft onder grote druk en mocht van geluk spreken dat het bij rust niet tegen een achterstand aankeek. SC Drente begon sterk aan de wedstrijd, kreeg in de eerste drie minuten drie hoekschoppen en zag halverwege de eerste helft een vrije trap bijna achter doelman Bram Geilman belanden. Drie minuten voor tijd brachten paal en lat redding voor Excelsior. Eén minuut voor de rust bracht het houtwerk juist SC Drente redding toen Thijs Kwakkernaat een schot van Gerrit den Butter van richting veranderde. Eerder in de eerste helft was doelman Plomp telkens een sta-in-de-weg voor Excelsior.

Nerveus
Excelsior schoot in de tweede helft goed uit de startblokken en dacht na drie minuten op voorsprong te komen, maar het houtwerk voorkwam opnieuw een doelpunt van Hans Bassant. Het spel van Excelsior werd steeds nerveuzer, tot Thijs Libregts twaalf minuten voor tijd voor een slaak van opluchting zorgde. De aanvoerder kopte Excelsior uit een vrije trap van Jan Kleingeld op een 1-0 voorsprong.

Slotoffensief
Na de voorsprong zakte Excelsior terug naar achteren om zich op niets anders dan verdedigen te richten. Het slotoffensief van SC Drente dompelde Excelsior bijna nog in diepe rouw, maar opnieuw bracht de paal redding na een hoekschop van Bosman. Scheidsrechter Bentvelzen zorgde kort daarna met het laatste fluitsignaal voor de grootste opluchting van de middag. Het was trainer Bob Janse gelukt om Excelsior in zijn eerste seizoen terug te laten keren naar de Eerste Divisie.

Feest
Kwakkernaat en Bassant wilden er na afloop overigens niets van weten dat Excelsior het lastig had tegen SC Drente. Voor beide spelers stond de lat of paal een doelpunt in de weg: ‘Gebeurt dat niet, dan winnen we zomaar met een nulletje of vijf”. Het feest in de kleedkamer in Klazienaveen kreeg een vervolg op Woudestein, waar de spelers werden onthaald door de supporters.

In stijl
Excelsior sloot het seizoen in stijl af door ook de laatste twee wedstrijden tegen PEC (2-0) en NOAD (4-2) winnend af te sluiten. Toch bleek dit niet voldoende voor het kampioenschap, want De Graafschap eindigde met één punt meer op de eerste plaats. Twee jaar later werd de Tweede Divisie afgeschaft, om in 2016 weer van start te gaan.

Tekst: Dylan Metselaar

Meer Geschiedenis

do 14 maart 2024

ESPN Doc over het kampioenschap van 1974

Maandagavond 18 maart is de documentaire ‘De Kampioenen van ‘74’ voor het eerst te zien op…

De documentaire ‘Vooruit naar vroeger’ vertelt het bijzondere verhaal van Trudy Bak, kleindochter van Jan Bak…