Dramatische avond voor Excelsior tegen NAC Breda

3 april 2019

Excelsior Rotterdam beleefde in eigen stadion opnieuw een dramatische avond. De Rotterdammers kwamen nog wel op een 1-0 voorsprong tegen NAC Breda, maar na rust bogen de gasten de achterstand om in 1-2 overwinning. De winnende treffer viel diep in de blessuretijd.

Voorkeur
De doelpuntendroogte zorgde ervoor dat Adrie Poldervaart in het belangrijke duel tegen NAC Breda weer de voorkeur gaf aan Mounir El Hamdaoui en Ali Messaoud. Tevens hield hij Jeffry Fortes op de bank, in zijn plaats stond Siebe Horemans in de basisopstelling tegen het NAC Breda van Ruud Brood.

Mogelijkheden
Excelsior begon goed aan de wedstrijd en kreeg enkele mogelijkheden uit corners. Zo kopte Jurgen Mattheij de bal knap in, maar Mitchell te Vrede haalde hem voor de lijn weg. Ook kreeg Excelsior een gevaarlijke vrije trap, maar Ali Messaoud schoot de bal ruim over het doel.

Held
Na een kwartier raakte Excelsior het initiatief kwijt en brak een fase aan waarin NAC Breda op weg leek naar de openingstreffer. Doelman Alessandro Damen groeide in deze fase uit tot de absolute held aan Rotterdamse zijde. Hij redde onder meer op inzetten van Greg Leigh, Giovanni Korte en Gervane Kastaneer.

Deksel op de neus
De gasten verdienden een treffer, maar kregen vervolgens te maken met een bekende voetbalwet. Wie zelf niet scoort, krijgt vaak de deksel op de neus. Marcus Edwards zette de bal na een half uur voor en daar stond Mounir El Hamdaoui klaar om de bal binnen te tikken. Na ruim 500 minuten maakte Excelsior eindelijk weer eens een doelpunt.

Halverwege
Op slag van rust kregen beide ploegen nog een mogelijkheid. Excelsior via Lorenzo Burnet, maar de grootste kans was voor Korte die de gelijkmaker op zijn schoen had na balverlies van Ryan Koolwijk. Ook nu stond Alessandro Damen een treffer van NAC Breda in de weg, waardoor het halverwege 1-0 stond.

Niet lang goed
Meteen na rust werd al duidelijk dat NAC Breda zich niet bij een nederlaag neerlegde. Op aangeven van de ingevallen Khalid Karami was Mitchell te Vrede dichtbij de gelijkmaker, maar opnieuw stond Damen in de weg. Tien minuten later greep de doelman opnieuw goed in op een inzet van de oud-speler van Excelsior. Iedereen voorvoelde echter dat het niet lang goed zou blijven gaan.

Gelijkmaker
Deze vrees werd na 67 minuten spelen waarheid. Giovanni Korte leek een voorzet in zijn hoofd te hebben, maar doordat zowel Jurgen Mattheij als Damen deze keer niet bij de bal kon, verdween deze in het doel, 1-1. Excelsior kreeg een kwartier voor tijd een grote kans op de 2-1, maar Ryan Koolwijk schoot de bal in de handen van doelman Benjamin van Leer.

Slotakkoord
Het slotakkoord, drie minuten in de blessuretijd, was voor de gasten. Menno Koch wist Damen deze keer wel te passeren en zijn ploeg zodoende drie broodnodige punten te bezorgen. ,,Een terechte overwinning’’, vond Adrie Poldervaart. ,,Dit doet opnieuw pijn. Ik ben verantwoordelijk, maar we zullen met z’n allen onze rug weer moeten rechten. We hebben twee dagen om te herstellen en dan moeten we alweer naar Groningen.’’

30. Mounir El Hamdaoui 1-0
67. Giovanni Korte 1-1
93. Menno Koch 1-2

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof