Drie keer eerder verliep de competitie niet zoals gepland

24 maart 2020

De Keuken Kampioen Divisie ligt vooralsnog stil en niemand die op dit moment weet hoe het verder zal gaan. In de historie van Excelsior Rotterdam werd de competitie slechts drie keer niet op de reguliere wijze (uit)gespeeld. Twee keer werd er een noodcompetitie afgewerkt en één keer werd een competitie voortijdig beëindigd. Een kijkje in de geschiedenis:

In beide gevallen waarin de voetbalbond zich genoodzaakt zag om een noodcompetitie te organiseren, was een wereldoorlog de oorzaak. In 1914 stond Excelsior al een aantal jaar bekend als ‘eeuwige derdeklasser’. In het seizoen 1914-1915 behaalden de Kralingers echter een uniek succes door alle tien de wedstrijden in dat seizoen te winnen (doelsaldo 33-7).

Helaas voor Excelsior was er op dat moment vanwege de mobilisatie een noodcompetitie, waarin clubs van alle niveaus van de NVB regionaal met elkaar werden ingedeeld. Excelsior, dat ondanks de algehele mobilisatie geen spelers miste, werd met overmacht kampioen (met zes punten voorsprong op nummer 2 Feijenoord) maar er was geen promotie/degradatie. Ook het tweede elftal werd dat seizoen kampioen.

Het begin van de Tweede Wereldoorlog had in 1939 ook zijn weerslag op onze vereniging. Excelsior was net terugverhuisd van het Toepad naar Woudestein, waar op 27 oktober de kantine afbrandde. Ook moest Excelsior door de algemene mobilisatie vijf spelers missen, waardoor de openingswedstrijd van het ‘nieuwe’ terrein tegen een Zwaluwenelftal met 9-0 verloren ging.

In de beruchte winter van 1939-1940 werd er tussen 3 december en 3 maart geen enkele wedstrijd gespeeld, maar de noodcompetitie in de tweede klasse nood c werd wel uitgespeeld en Excelsior eindigde als derde. In de jaren daarop werden er gewoon competities afgewerkt, maar in het seizoen 1944-1945 maakte de oorlog voetballen alsnog onmogelijk.

,,De toestand aan het westfront neemt zulke vormen aan, dat van voetbal dit jaar wel niet veel zal komen. De NVB bericht uit Den Haag dat de competitie is uitgesteld tot nader order’’, noteerde de latere voorzitter Henk Zon in zijn dagboek. Hij kreeg gelijk. Dankzij de avondklok, waardoor iedereen om 20.00 uur binnen moest zijn, werd er tot de bevrijding in mei 1945 zelfs niet meer getraind bij Excelsior.

De laatste keer dat een competitie voortijdig werd onderbroken was in 1954. Op dat moment waren er twee competities gaande: die van de KNVB en die van de wilde bond, die pleitte voor betaald voetbal. De onrust rond het toestaan van betalingen in de voetbalwereld leidde op initiatief van bestuursleden Henk Zon en Aad Libregts van Excelsior tot de zogenaamde ‘geheime slaapkamerconferentie’.

Tijdens deze bijeenkomst werd volgens Henk Zon in ‘prettige sfeer’ gesproken over het toestaan van betaling aan spelers in de eerste klasse. De bond had oor voor de plannen en het voorstel werd ingebracht in de bondsvergadering. Op 28 augustus werd het aangenomen en werd het officieel toegestaan om spelers te betalen.

De competities van de KNVB en die van de ‘wilde’ NBVB werden gestaakt en gingen in elkaar op. Excelsior stond op dat moment derde van onderen in de eerste klasse c en mocht het vervolgens in de eerste klasse a gaan proberen. De Kralingers eindigden als vierde op de ranglijst en bereikten als eerste Rotterdamse ploeg de nieuw te vormen hoofdklasse.

Terug naar overzicht