Een elftal feiten: Excelsior – Almere City FC

3 september 2020

Excelsior Rotterdam gaat als koploper van de Keuken Kampioen Divisie de tweede speelronde in. Tegenstander in de eerste thuiswedstrijd aanstaande zondag is Almere City FC. Daar speelt onder meer oud-Excelsior-speler Ryan Koolwijk. We kijken vooruit met een elftal feiten.

1. Excelsior Rotterdam is voor het eerst sinds september 2008 koploper na een volledige speelronde in de eerste divisie. Twaalf jaar geleden leidde Excelsior de competitie na acht duels.

2. Excelsior won de eerste wedstrijd van het seizoen nog nooit zo ruim als vorige week tegen Jong PSV (6-1 zege). Alleen in 1964 leverde de seizoenstart eveneens zes goals op (6-4 tegen DHC Delft).

3. In acht van de 38 seizoenen eerste divisie leed Excelsior geen puntverlies in de eerste twee duels. Vorig jaar werd het seizoen begonnen met zeges op Jong FC Utrecht en Jong AZ.

4. Almere City FC begon het seizoen met een 0-0 gelijkspel tegen MVV Maastricht. Het was de eerste keer sinds 2014 dat de club de nul hield in het eerste duel, destijds ook tegen MVV (5-0 zege).

5. Almere City FC stond negende toen het seizoen in maart werd afgebroken. De ploeg had toen drie punten minder dan Excelsior, dat het seizoen afsloot op de zevende plaats.

6. In de vijf seizoenen daarvoor plaatste Almere City FC zich telkens voor de nacompetitie. Een zevende plek in 2019 was de beste eindnotering voor de jongste betaaldvoetbalclub in Nederland.

7. Excelsior won alle zes de thuiswedstrijden die het in het verleden tegen Almere City FC speelde. Daarin kwamen de Kralingers zeventien keer tot scoren, de uitploeg maakte vijf doelpunten.

8. Almere-aanvoerder Ryan Koolwijk debuteerde in 2007 bij Excelsior in het profvoetbal. Koolwijk kwam in twee perioden zeven seizoenen uit voor Excelsior en speelde daarin 228 wedstrijden.

9. Andersom debuteerde Stijn Meijer bij Almere City FC in het betaald voetbal. De aanvaller kwam 33 keer in actie voor Almere (8 doelpunten) voordat hij vorig jaar de overstap maakte naar Excelsior.

10. Meijer debuteerde voor Excelsior in de thuiswedstrijd tegen Almere City FC. Excelsior won dat duel in september 2019 na een 0-0 ruststand met 4-2. Meijer maakte het vierde en laatste doelpunt.

11. Elías Már Ómarsson maakte tien doelpunten in de laatste tien competitiewedstrijden. Dat zijn evenveel goals als in de 38 duels daarvoor in de ere- en eerste divisie.

Terug naar overzicht