Een elftal feiten: Excelsior – Jong AZ

12 februari 2020

Excelsior Rotterdam speelt vrijdag op Valentijnsdag voor de eerste keer in de historie een thuiswedstrijd tegen Jong AZ. Met een elftal feiten kijken we vooruit naar deze ontmoeting.

Excelsior behaalde tegen Helmond Sport de eerste zege in acht weken. De laatste thuiszege van de Kralingers dateert van 6 december, toen NEC met 2-1 werd verslagen.

Na 25 wedstrijden heeft Excelsior veertig punten. Daarmee presteert Excelsior net iets beter dan het gemiddelde van 36 punten in de vorige 37 seizoenen in de eerste divisie.

Jong AZ is bezig aan het derde seizoen in de eerste divisie. De ploeg heeft na 25 wedstrijden 25 punten, één minder dan in het eerste seizoen en acht meer dan vorig seizoen.

Excelsior en Jong AZ troffen elkaar niet eerder in Rotterdam. De uitwedstrijd in de tweede speelronde van dit seizoen, de eerste ontmoeting, werd met 2-1 gewonnen door Excelsior.

Het eerste elftal van AZ was al wel negen keer eerder tegenstander in de eerste divisie. Alleen de laatste twee ontmoetingen, in 1995 en 1998, leverden punten op (1-1 en 1-0).

Excelsior kan voor het eerst sinds 2004 tot scoren komen in zestien achtereenvolgende thuisduels in de eerste divisie. Het clubrecord is 45 thuiswedstrijden en komt uit 2002.

Jong AZ kreeg dit seizoen een tegendoelpunt in alle twaalf gespeelde uitwedstrijden. Inclusief thuiswedstrijden hield de ploeg alleen de nul in de eerste speelronde.

Excelsior maakte tot nu toe 52 doelpunten. In slechts vijf eerdere seizoenen lag de productie nog hoger na 25 wedstrijden, voor het laatst in het seizoen 2001-2002.

Zakaria Aboukhlal speelde dit seizoen nog maar acht wedstrijden voor Jong AZ, maar is wel clubtopscorer met negen doelpunten. Die maakte hij allemaal in zijn laatste vier wedstrijden.

Bij Excelsior is Rai Vloet clubtopscorer met tien doelpunten. De middenvelder is nog maar twee doelpunten verwijderd van een evenaring van zijn meest productieve seizoen.

Excelsior komt voor de vijfde keer op Valentijnsdag in actie in de eerste divisie. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2014, toen thuis met 5-2 werd gewonnen van FC Eindhoven.

Neem je geliefde mee naar het stadion
Ben je getrouwd of heb je een vriend of vriendin? Dan wil je die op deze vrijdagavond natuurlijk niet alleen thuis laten zitten. Seizoenkaarthouders kunnen daarom voor slechts 5 euro hun geliefde gezellig meenemen naar het stadion. Koop je een los ticket voor jezelf voor Excelsior – Jong AZ? Dan krijg je het tweede kaartje er van ons bij. Ook dan kun je dus gezellig samen genieten van een leuke pot voetbal.

Wedstrijdsponsor: Meenhuis Uitvaartzorg
Balsponsor: De Sociëteit

Terug naar overzicht