Een elftal feiten: Excelsior – Jong FC Utrecht

8 augustus 2019

Aanstaande zaterdag is de aftrap van het nieuwe seizoen. Om 19:45 uur begint het seizoen 2019-2020 met de thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht. Excelsior speelde nog nooit tegen het beloftenteam van FC Utrecht. Zoals altijd kijken we vooruit op de wedstrijd met een elftal feiten.

1. Excelsior begint aan het 38ste seizoen in de eerste divisie; nu Keuken Kampioen Divisie geheten. In de eeuwige stand staat Excelsior op de achtste plaats, met 1.899 punten in 1.270 wedstrijden.

2. De laatste wedstrijd in de eerste divisie, toen TOP Oss met 2-0 werd verslagen, is zaterdag 1.933 dagen geleden. De laatste vijf duels op het tweede niveau leverden vier zeges en één gelijkspel op.

3. Jong FC Utrecht begint aan het vierde seizoen in de eerste divisie. Het team eindigde in de vorige seizoenen respectievelijk op de achttiende, twintigste en negentiende plaats.

4. Jong FC Utrecht was vorig seizoen sinds 1 februari 2019 onafgebroken de nummer laatst, maar werd in de laatste speelronde alsnog voorlaatste.

5. Excelsior speelde nog nooit tegen Jong FC Utrecht. Alleen Thomas Verhaar (met Sparta) en Joël Zwarts (met FC Dordrecht) speelden al eens een eerstedivisiewedstrijd tegen dit tweede elftal.

6. Excelsior is de enige eerstedivisieclub die wel speelde tegen beloftenteams, maar nog nooit een competitiewedstrijd verloor tegen een tweede elftal (vijf zeges en één gelijkspel).

7. Luigi Bruins begint aan zijn tiende seizoen bij Excelsior (211 wedstrijden). Daarna spelen Alessandro Damen (zes seizoenen) en Sander Fischer (vijf seizoenen) het langst bij Excelsior.

8. Hoewel Excelsior ongeslagen is in 21 van de 37 seizoenouvertures in de eerste divisie, leverde de eerste speelronde de laatste vier seizoenen geen overwinning op. In 2005 won Excelsior voor het laatst de eerste wedstrijd.

9. De laatste drie seizoenen in de eerste divisie bleef Excelsior wel ongeslagen in de eerste thuiswedstrijd. Het is de 18de keer dat Excelsior het seizoen begint met een wedstrijd in eigen stadion.

10. De vorige twee keer duurde het na de degradatie twee seizoenen tot Excelsior promoveerde naar de Eredivisie. In 1974 en 1982 keerde Excelsior binnen één seizoen terug op het hoogste niveau.

11. De nummers één en twee promoveren vanaf dit seizoen rechtstreeks naar de Eredivisie. Excelsior eindigde de eerste divisie drie keer als eerste, voor het laatst in 2006, en vijfmaal als nummer twee.

Een seizoenkaart of tickets voor de thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht bestellen kan via Excelsior Tickets.

Wedstrijdsponsor: Van Son Vloeren BV
Balsponsor: East Total Logistics BV

Terug naar overzicht