Een elftal feiten: Excelsior – PEC Zwolle

14 maart 2019

Excelsior Rotterdam speelt aanstaande zondag in het Van Donge & De Roo Stadion tegen PEC Zwolle. De aftrap is om 16:45 uur. We kijken vooruit naar deze thuiswedstrijd met een elftal feiten.

1. Excelsior speelt voor het eerst sinds december 2017 een thuiswedstrijd om 16.45 uur. De Kralingers bleven ongeslagen in de vorige drie thuisduels die op dit tijdstip begonnen.

2. PEC Zwolle speelde vier keer een uitwedstrijd die om 16.45 uur begon, de laatste keer in augustus 2017, en won er geen. Twee van deze wedstrijden speelde PEC in Rotterdam.

3. PEC Zwolle stond het hele vorige seizoen in het linkerrijtje. Dit seizoen was de tiende plaats de hoogste notering voor de huidige nummer dertien van de Eredivisie.

4. Mike van Duinen werd vorig seizoen met acht doelpunten topscorer van Excelsior. Bij PEC staat de aanvaller nu al op zeven goals. Hij is nog drie doelpunten verwijderd van zijn vijftigste in de Eredivisie.

5. Alessandro Damen speelde tegen VVV-Venlo zijn veertiende wedstrijd van het seizoen. Dat zijn evenveel duels als de doelman in de vier seizoenen daarvoor onder de lat stond bij Excelsior.

6. Slechts zes clubs schieten gemiddeld vaker op doel per wedstrijd dan PEC Zwolle (5,6 schoten op doel) . Toch maakte alleen NAC Breda minder doelpunten dan de 27 goals van PEC tot nu toe scoorde.

7. Excelsior schiet gemiddeld slechts 3,3 keer op doel per wedstrijd. Dat aantal ligt alleen bij NAC Breda nog lager. Toch scoorden vijf ploegen minder vaak dan Excelsior.

8. Excelsior scoorde niet in de laatste drie wedstrijden, voor het eerst sinds oktober 2016. Die reeks zonder goals, inclusief een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (0-2), duurde toen vier duels.

9. Excelsior won in de Eredivisie drie van de elf thuiswedstrijden tegen PEC en speelde even vaak gelijk. De laatste zege was in 1984 toen het 5-0 werd, de op twee na grootste overwinning in de Eredivisie.

10. In 2014 leed Excelsior in de thuiswedstrijd tegen PEC juist een van de grootste thuisnederlagen in de eredivisie (0-5). Alleen Ajax scoorde sindsdien vaker in Kralingen (1-7).

11. Excelsior heeft na 25 wedstrijden al 57 tegendoelpunten, één meer dan in het hele vorige seizoen. Alleen in 2008 had Excelsior op dit moment nog meer doelpunten tegen.

Terug naar overzicht