Een elftal feiten: Excelsior Rotterdam – De Graafschap

3 oktober 2020

Een week na de nederlaag tegen Jong Ajax komt maandagavond De Graafschap naar het Van Donge & De Roo Stadion. Zonder publiek op de tribunes nemen de Kralingers het dan op tegen de Superboeren. Een vooruitblik met een elftal feiten over dit duel.

1. Excelsior verloor voor het eerst sinds 1997 en pas voor de zevende keer de eerste twee thuisduels in het nieuwe seizoen. Alleen in 1990 (3 nederlagen) en 1997 (4) duurde deze reeks langer.

3. De Graafschap is met negen punten uit vier wedstrijden bezig aan een bovengemiddelde seizoenstart. Slechts vijf keer leverden de eerste vier duels nog één punt meer op.

4. De Superboeren zijn daarnaast bezig aan de meest productieve seizoenstart. De Graafschap scoorde al dertien keer, één keer vaker het vorige clubrecord dat dateert uit 1957.

5. In de eerste vijf wedstrijden die Excelsior dit seizoen speelde, vielen al 27 doelpunten. Dat zijn drie goals meer dan het vorige clubrecord uit 1961 en 2000.

6. In de vorige uitwedstrijd verloor De Graafschap met 7-3 bij Jong AZ. Daarmee leden de Superboeren de grootste nederlaag in de eerste divisie sinds 1986 (7-1 verlies tegen sc Heerenveen).

7. Deze wedstrijd staat voor de zeventiende keer op het programma in de eerste divisie. Excelsior won negen ontmoetingen en stapte vijfmaal met een punt van het veld af. De Graafschap won twee duels.

8. Excelsior won de laatste twee thuiswedstrijden tegen De Graafschap, beide in de Eredivisie (2-0 en 3-0). De laatste ontmoeting op het tweede niveau was in 2014 en eindigde in een 2-2 gelijkspel.

9. Daryl van Mieghem vertrok in 2016 na twee seizoenen bij Excelsior naar De Graafschap. Daar is hij bezig aan zijn vijfde seizoen. De aanvaller speelde al 120 duels voor de Superboeren (34 doelpunten).

10. Excelsior daalde na de vorige af naar de negende plaats. Daarmee kwam een einde aan een reeks van 57 speelronden op een plek die aan het einde van het seizoen recht geeft op promotie of play-offs.

11. Voor de tweede keer in de historie komt Excelsior drie speelrondes op rij niet in actie op vrijdag, zaterdag of zondag. De vorige keer dat dit gebeurde was in het seizoen 1997-1998.

Terug naar overzicht