Een elftal feiten: Excelsior Rotterdam – NAC Breda

1 april 2019

Excelsior Rotterdam speelt woensdag in het Van Donge & De Roo Stadion tegen hekkensluiter NAC Breda. We kijken vooruit op dit voor beide ploegen belangrijke duel met een elftal feiten.

1. Het winstpercentage van Excelsior in doordeweekse eredivisiewedstrijden ligt met 30 procent hoger dan die in weekenden (22 procent). Bij NAC Breda is er bijna geen verschil.

2. De vorige keer dat Excelsior doordeweeks tegen NAC Breda speelde, werd er met 6-0 gewonnen. Dat was in 2014, in de achtste finale van de KNVB-beker (foto).

3. Excelsior speelt dit seizoen voor de derde keer tegen de hekkensluiter, en voor de derde keer in eigen stadion. Excelsior is ongeslagen in vier van de laatste vijf thuiswedstrijden tegen de nummer laatst.

4. NAC Breda speelde slechts één keer eerder als hekkensluiter in Kralingen. Dat was in april 1985, toen Excelsior met 1-0 won dankzij een strafschop van Eddy Ridderhof.

5. De onderlinge historie in Kralingen tussen Excelsior en NAC is volledig in balans. Beide ploegen wonnen zesmaal, speelden vier keer gelijk en maakten 20 doelpunten.

6. De laatste twee ontmoetingen eindigden in 0-0, die daarvoor won Excelsior met 3-0. De laatste keer dat NAC scoorde in Kralingen (in 2010), stond de vertrekkende commercieel directeur Wouter Gudde nog als speler op het veld.

7. Eerder dit seizoen, tijdens de derde speelronde in augustus 2018, won Excelsior de wedstrijd in Breda met 2-0. NAC kan dit seizoen, na FC Emmen, de tweede tegenstander worden waartegen beide ontmoetingen worden gewonnen.

8. NAC Breda is de enige ploeg die dit seizoen nog geen uitwedstrijd won. NAC speelde buitenshuis twee keer gelijk en scoorde daarin 7 keer. De laatste uitzege dateert van maart 2017.

9. NAC Breda won op 22 december voor het laatst een wedstrijd (4-2 tegen Heerenveen). In de tien wedstrijden daarna speelde NAC drie keer gelijk en verloor het zevenmaal.

10. Slechts vijf keer bleef NAC elf wedstrijden op rij zonder zege. Dat gebeurde sinds de eeuwwisseling alleen in 2014, toen NAC geen van de laatste elf wedstrijden won maar wel vijftiende werd.

11. Excelsior kwam voor het eerst sinds 1976 vijf achtereenvolgende wedstrijden niet tot scoren en is nu 475 minuten zonder goal. Het negatieve record van 725 minuten uit 1971 is nog ver weg.

Terug naar overzicht