Een elftal feiten: FC Groningen – Excelsior Rotterdam

4 april 2019

De Eredivisie gaat voor Excelsior Rotterdam aanstaande zaterdag alweer verder. Dan staat de uitwedstrijd tegen FC Groningen op het programma. De aftrap is om 19:45 uur. We blikken vooruit met een elftal feiten over dit duel.

1. Excelsior kwam tegen NAC Breda na 504 minuten weer tot scoren. Daarmee kwam een einde aan de op-vier-na langste reeks zonder doelpunt in de Eredivisie.

2. FC Groningen kreeg in de laatste vier wedstrijden slechts één doelpunt tegen, het laagste aantal tegendoelpunten van alle clubs in de eredivisie in dezelfde periode.

3. In totaal werd de defensie van FC Groningen dit seizoen 35 keer gepasseerd. Alleen PSV, Ajax en AZ kregen minder tegendoelpunten.

4. FC Groningen is in 2019 met 23 punten in elf wedstrijden de op-één-na best presterende eredivisieclub. Alleen AZ behaalde dit kalenderjaar meer punten (26).

5. Deze wedstrijd werd zeventien keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Excelsior won alleen de ontmoetingen in 1971 en 1983. FC Groningen won tien keer en vijfmaal werden de punten gedeeld.

6. De laatste keer dat Excelsior won in Groningen was in november 1983. Het werd toen 2-0 door doelpunten van Michel Beukers en Nico Jalink, die scoorden in het laatste kwartier.

7. Tijdens de ontmoeting in Rotterdam begin november was FC Groningen nog hekkensluiter. Groningen, dat tot die wedstrijd pas zes keer had gescoord, won die wedstrijd met 4-2.

8. De meest memorabele editie van FC Groningen-Excelsior was in april 2015, in de halve finale van het bekertoernooi. FC Groningen won toen met 3-0 en won de beker een maand later.

9. Excelsior verloor tegen NAC voor de vijfde keer op rij. De laatste keer dat dit gebeurde was in december 2017 en werd de daaropvolgende wedstrijd met 2-0 gewonnen van FC Groningen.

10. FC Groningen won de laatste zes thuiswedstrijden, iets wat in 2015 voor het laatst gebeurde. Drie keer wonnen de Groningers minimaal zeven achtereenvolgende thuiswedstrijden.

11. Adrie Poldervaart is de eerste trainer van Excelsior die een eredivisieseizoen niet afmaakt. Onder zijn leiding werden gemiddeld 0,929 punten per wedstrijd behaald, meer dan onder acht van de andere veertien trainers in de Eredivisie.

Terug naar overzicht