Een elftal feiten: Jong PSV - Excelsior Rotterdam

27 augustus 2020

De competitie gaat weer beginnen. Zaterdag openen wij het seizoen 2020-2021 met de uitwedstrijd tegen Jong PSV. Ook dit jaar kijken we vooruit naar de aanstaande wedstrijd met een elftal feiten.

1. Na 176 dagen wachten speelt Excelsior weer een competitiewedstrijd. Het laatste duel tegen MVV Maastricht werd bijna een half jaar geleden gespeeld, de langste reeks zonder officiële wedstrijd.

2. Excelsior bleef in 22 van de voorgaande 38 seizoenen ongeslagen in de eerste speelronde. Vorig jaar leverde de seizoensouverture voor het eerst sinds 2005 weer een zege op (2-0 tegen Jong FC Utrecht).

3. Excelsior speelde twee keer eerder tegen Jong PSV. De eerste wedstrijd in 2013 eindigde in een 1-1 gelijkspel, vorig seizoen werd in de vijfde minuut van de blessuretijd met 2-1 verloren.

4. Jong PSV begint aan het achtste seizoen in de eerste divisie. Afgelopen jaargang eindigde de ploeg als achttiende, terwijl de beloften het seizoen daarvoor nog op de derde plaats afsloten.

5. Luigi Bruins begint aan zijn elfde seizoen als speler van Excelsior. Voor Alessandro Damen is dit zijn zevende seizoen in Kralingen, Sander Fischer staat aan de vooravond van zijn zesde jaar.

6. Excelsior speelde negen wedstrijden in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Vijf wedstrijden leverden een overwinning op en er werd driemaal verloren. Eén oefenduel eindigde onbeslist.

7. In deze wedstrijden maakte Excelsior 35 doelpunten en kreeg het 18 doelpunten tegen. 40 procent van de doelpunten werden gemaakt tegen de amateurs van Rood Zwart (14-1 zege).

8. Twaalf spelers waren trefzeker in de voorbereiding. Stijn Meijer maakte met acht goals de meeste. Derensili Fernandes Sanches, Ahmad Mendes Moreira, Thomas Verhaar en Joël Zwarts scoorden allen vier keer.

9. Ahmad Mendes Moreira, Stijn Meijer en Julian Baas kwamen in alle negen oefenduels in actie. Desondanks stond Hervé Matthys in de voorbereiding het langst op het veld (628 minuten).

10. Trainer Marinus Dijkhuizen liet 25 spelers hun opwachting maken in de oefencampagne, onder wie vier jeugdspelers: Julian Baas, Dave van Delft, Derensili Sanches Fernandes en Pascal Kuiper.

11. De wedstrijd tegen Jong PSV is de 1.300ste wedstrijd die Excelsior in de eerste divisie speelt. Lees hier alles over de voorgaande 1.299, waarin de Kralingers bijvoorbeeld 871 duels ongeslagen bleven.