Een elftal feiten over Excelsior – FC Groningen

31 oktober 2018

Excelsior Rotterdam speelt aanstaande vrijdag in het Van Donge & De Roo Stadion tegen FC Groningen (aftrap 20:00 uur). We blikken vooruit op deze thuiswedstrijd tegen de Trots van het Noorden met een elftal feiten.

1. Excelsior heeft na vijf thuiswedstrijden evenveel punten behaald als vorig seizoen in de eerste tien thuiswedstrijden. Afgelopen seizoen werden maar veertien punten behaald op eigen veld, nu staat de teller al op acht.

2. FC Groningen behaalde pas vier punten in de eerste tien wedstrijden en is daarmee bezig aan de minste seizoenstart sinds 2002. Zestien jaar terug stond de teller na tien wedstrijden op slechts één punt.

3. Van alle clubs die dit seizoen in de eredivisie spelen, behaalde Excelsior in het verleden de meeste punten tegen FC Groningen. De 34 ontmoetingen met de Noorderlingen op het hoogste niveau leverden 40 punten op.

4. Op eigen veld won Excelsior acht van de zeventien eredivisiewedstrijden tegen FC Groningen, waaronder de laatste drie. Vijf keer eindigde het treffen onbeslist en viermaal stond Excelsior met lege handen.

5. Lorenzo Burnet maakte zijn profdebuut in 2011 bij FC Groningen. De verdediger speelde vijf seizoenen (123 wedstrijden, 5 doelpunten) voor FC Groningen en kwam vorig seizoen via Slovan Bratislava en NEC terecht in Kralingen.

6. Ook Desevio Payne heeft een verleden bij FC Groningen. Payne speelde tussen 2014 en 2017 zeventien wedstrijden voor FC Groningen. De verdediger speelde door blessures op 4 november 2017 voor het laatst een wedstrijd voor Excelsior.

7. FC Groningen scoorde dit seizoen pas zes doelpunten, eerlijk verdeeld over thuis- en uitwedstrijden. Geen enkele andere ploeg scoorde tot dusverre minder vaak dit seizoen. De Groningse doelpunten werden alle zes gemaakt door een andere speler.

8. Excelsior kwam in de thuiswedstrijd tegen Vitesse voor het eerst sinds 1985 tot scoren in minimaal tien achtereenvolgende wedstrijden in de eredivisie. Het clubrecord komt uit 1979-1980 (14 wedstrijden).

9. Elías Már Ómarsson verloor afgelopen zaterdag pas voor de derde keer een wedstrijd waarin hij scoorde. Daarmee kwam een einde aan een reeks van dertig wedstrijden waarin de IJslander scoorde en vervolgens niet verloor.

10. Excelsior speelt voor de achttiende keer een thuiswedstrijd tegen de hekkensluiter van de eredivisie. Excelsior is ongeslagen in de laatste drie thuiswedstrijden tegen de nummer laatst.

11. FC Groningen was twee keer eerder als hekkensluiter de tegenstander van Excelsior. Excelsior speelde beide keren thuis en won beide wedstrijden (4-2 in 2002 en 2-0 in 2016).

Kaartverkoop
Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor de Rob Albers tribune. Bestel ze via Excelsior Tickets.

Terug naar overzicht