Een elftal feiten over Excelsior – Fortuna Sittard

10 augustus 2018

Excelsior Rotterdam opent het eredivisieseizoen 2018-2019 aanstaande zaterdag met de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. We blikken vooruit op dit duel met een elftal feiten.

1) Voor het eerst sinds de terugkeer in de Eredivisie in 2014 begint Excelsior het seizoen met een thuiswedstrijd . Excelsior zegevierde de afgelopen twee seizoenen in de seizoenouverture en is daarmee bezig aan een unieke reeks .

2) Met Fortuna Sittard als tegenstander opent Excelsior het seizoen voor de vijfde keer tegen een promovendus . De enige keer dat dit op eigen veld was, was in 1980. Toen werd FC Groningen met 3-2 verslagen.

3) Excelsior speelde in het seizoen 1986-1987 voor het laatst een eredivisiewedstrijd tegen Fortuna Sittard. Excelsior is in de Eredivisie in thuiswedstrijden ongeslagen tegen de Limburgers (vier overwinningen en één gelijkspel).

4) Op 23 oktober 1983 won Excelsior de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard met 6-0. Het is nog altijd de grootste overwinning van Excelsior in de Eredivisie en de laatste Eredivisiewedstrijd waarin de Kralingers een hattrick scoorden (vier doelpunten Michel Beukers).

5) Ook in de Eerste Divisie heeft Excelsior met één nederlaag in vijftien wedstrijden een goede balans in thuiswedstrijden tegen Fortuna Sittard. De laatste vijf thuiswedstrijden tegen de promovendus leverden vijf overwinningen en slechts één tegendoelpunt op.

6) Fortuna Sittard speelt voor het eerst sinds 2002 en voor de twintigste keer in de Eredivisie. In de Eerste Divisie eindigden de Limburgers na de degradatie in slechts drie van de zestien seizoenen in het linkerrijtje.

7) Beide clubs hebben dit seizoen een nieuwe hoofdtrainer aan het roer staan. Zowel Adrie Poldervaart als René Eijer staan aan de vooravond van hun debuut in de Eredivisie .

8) Fortuna-speler Lars Hutten droeg tussen 2013 en 2014 in 42 wedstrijden het shirt van Excelsior. Hutten scoorde twaalf doelpunten in het seizoen waarin Excelsior promoveerde naar de Eredivisie.

9) De selectie van Excelsior heeft afgelopen zomer een metamorfose ondergaan. Vijftien spelers zijn vertrokken en er werden tot dusverre acht nieuwe spelers aangetrokken. Fortuna Sittard contracteerde al twaalf nieuwe spelers en zag acht spelers vertrekken.

10) Nieuwelingen Denis Mahmudov, Hervé Matthys, Jerdy Schouten en Sonny Stevens speelden afgelopen seizoen in de Eerste Divisie ook al tegen Fortuna Sittard, Maarten de Fockert in het bekertoernooi.

11) Excelsior begint aan het vijfde achtereenvolgende seizoen in de Eredivisie, een evenaring van de recordperiode 1982-1987. Opnieuw handhaving zou een verbetering van het clubrecord betekenen.

Terug naar overzicht