Een elftal feiten over Excelsior – NEC Nijmegen

24 september 2018

Excelsior Rotterdam speelt dinsdagavond (aftrap 20:45 uur) in het bekertoernooi tegen NEC Nijmegen. We blikken vooruit op dit bekerduel met een elftal feiten.

1. Excelsior werd in de laatste twintig seizoenen maar drie keer uitgeschakeld in de eerste ronde of groepsfase van het bekertoernooi. Afgelopen seizoen werd Excelsior in de eerste ronde uitgeschakeld door SC Heerenveen.

2. NEC werd afgelopen seizoen uitgeschakeld in de achtste finale van het bekertoernooi. De Nijmegenaren waren tussen 1972 en 2000 vier keer finalist, maar wonnen de KNVB Beker nog nooit.

3. Excelsior speelde vijf keer eerder een bekerwedstrijd tegen NEC, waarvan één keer op eigen veld. Excelsior werd in al deze wedstrijden uitgeschakeld. De laatste bekerontmoeting was in 2009 (1-2 verlies na verlenging).

4. In zowel competitie- als bekerwedstrijden stonden Excelsior en NEC in het verleden 23 keer eerder tegenover elkaar in Rotterdam. Excelsior won tien wedstrijden en stond zes keer met lege handen. Het treffen eindigde zevenmaal onbeslist.

5. In de eredivisie is NEC de meest favoriete tegenstander van Excelsior. Excelsior behaalde in dertig wedstrijden 48 punten tegen de Nijmegenaren (drie punten per overwinning). Tegen geen enkele andere club behaalde Excelsior meer punten in de eredivisie.

6. Excelsior speelt als eredivisionist pas voor de twaalfde keer een bekerwedstrijd tegen een club uit de eerste divisie. Tijdens de laatste vijf bekerwedstrijden waarin Excelsior als eredivisionist tegen een eerste divisieclub speelde, bekerde Excelsior telkens door.

7. NEC staat derde in de eerste divisie en is dit seizoen nog ongeslagen. In de eerste zes wedstrijden van de Nijmegenaren vielen al 26 doelpunten. NEC scoorde zelf vijftien keer.

8. Anass Achahbar is met zes doelpunten gedeeld topscorer van de eerste divisie. Achahbar scoorde veertig procent van de doelpunten van NEC dit seizoen.

9. Het is niet vanzelfsprekend dat Excelsior voor de tweede keer op rij een thuiswedstrijd in het bekertoernooi speelt. Van de laatste tien bekerwedstrijden waren er maar twee op eigen veld.

10. Ryan Koolwijk, Ali Messaoud en Lorenzo Burnet droegen ooit het shirt van NEC. Van deze drie speelde Koolwijk met 99 wedstrijden het vaakst in Nijmegen. In 2014 haalde hij met NEC de halve finale van de KNVB Beker.

11. Bij NEC heeft Tom Overtoom een verleden bij Excelsior. De middenvelder stond in het seizoen 2015-2016 onder contract bij Excelsior, maar speelde slechts vier wedstrijden. Twee van deze wedstrijden waren in het bekertoernooi.

Terug naar overzicht