Een elftal feiten over Excelsior – Vitesse

18 oktober 2018

Excelsior Rotterdam speelt aanstaande zaterdag in het Van Donge & De Roo Stadion tegen Vitesse (aftrap 18:30 uur). We blikken vooruit op dit thuisduel met een elftal feiten.

1. Bij een overwinning op Vitesse heeft Excelsior al evenveel punten in thuiswedstrijden behaald als vorig seizoen in de eerste tien thuiswedstrijden werden behaald.

2. Excelsior staat acht plaatsen lager op de ranglijst dan Vitesse. Desondanks komt Excelsior bij een overwinning in punten op gelijke hoogte met de ploeg uit Arnhem.

3. Excelsior speelt in de eredivisie voor de twaalfde keer een thuiswedstrijd tegen Vitesse. Excelsior won alleen in 1979 en 2017. Driemaal eindigde de ontmoeting zonder winnaar en Vitesse won de overige zes ontmoetingen.

4. Excelsior kwam in slechts twee van de laatste zes thuiswedstrijden tegen Vitesse tot scoren. Vitesse scoorde in deze zes wedstrijden dertien doelpunten, Excelsior maar twee.

5. Meer dan een derde van de doelpunten van Excelsior in thuiswedstrijden tegen Vitesse was in 2003. De ontmoeting in Kralingen eindigde toen in een 4-4 gelijkspel. Het is voor Excelsior het op-één-na-meest doelpuntrijke gelijkspel in de eredivisie.

6. Excelsior werd op 12 mei 1974 kampioen van de eerste divisie nadat de thuiswedstrijd tegen Vitesse met 5-1 werd gewonnen. Vitesse was op dat moment de nog enig overgebleven concurrent in de strijd om de titel.

7. Afgelopen seizoen beleefde Excelsior een vervelende avond in de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Het werd 0-3 door doelpunten van Luc Castaignos, Tim Matavz en Bryan Linssen.

8. Excelsior nam Thomas Oude Kotte afgelopen zomer over van Vitesse. De verdediger doorliep tussen 2008 en 2015 de jeugdopleiding van Vitesse. Oude Kotte speelde tien wedstrijden in het eerste elftal van Vitesse, waaronder één wedstrijd in de Europa League.

9. Andersom doorliep Danilho Doekhi tussen 2006 en 2016 de jeugdopleiding van Excelsior en speelde één wedstrijd in het eerste elftal. Na twee seizoenen bij Jong Ajax tekende de verdediger afgelopen zomer een vierjarig contract bij Vitesse.

10. Ook oud Excelsior-speler Khalid Karami draagt sinds dit seizoen het shirt van Vitesse. De verdediger speelde de afgelopen vijf seizoenen 154 wedstrijden voor Excelsior. Karami speelde bij Vitesse alleen nog een wedstrijd in het bekertoernooi.

11. Andere spelers die in het verleden zowel voor Excelsior als Vitesse hebben gespeeld zijn onder meer Kevin van Diermen, Harrie Gommans, Santi Kolk, Danilo Pantic, Civard Sprockel, Gill Swerts en Eldridge Rojer.

Kaartverkoop
Er zijn alleen nog kaarten te koop voor de Rob Albers tribune, te bestellen via Excelsior Tickets.

Terug naar overzicht