Een elftal feiten over Fortuna Sittard – Excelsior Rotterdam

8 februari 2019

Na twee overwinningen in eigen stadion speelt Excelsior Rotterdam aanstaande zondag de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard. De aftrap in Limburg is al om 12:15 uur. Vooruitblikken doen we als altijd met een elftal feiten.

1. Excelsior kan voor het eerst sinds mei 2017 drie achtereenvolgende wedstrijden winnen. Destijds werd zelfs vier keer achter elkaar gewonnen, een evenaring van het clubrecord.

2. Fortuna Sittard kreeg in de drie wedstrijden na de winterstop al elf tegendoelpunten. Dat zijn er evenveel als de Limburgers in de acht wedstrijden ervoor tegen kregen.

3. Vorig seizoen stond Excelsior na twintig wedstrijden drie plaatsen hoger op de ranglijst (elfde). Desondanks is de achterstand op het linkerrijtje met drie punten even groot als een jaar terug.

4. Fortuna Sittard heeft al zes punten meer dan in het gehele laatste eredivisieseizoen 2001-2002. In acht van de voorgaande negentien eredivisieseizoenen had Fortuna nog meer dan 23 punten na twintig wedstrijden.

5. Excelsior speelde in de eredivisie pas vijf keer eerder in Sittard. Excelsior won alleen de eerste ontmoeting in 1983 (1-0) en speelde één keer gelijk (1984). Fortuna Sittard won de overige drie ontmoetingen.

6. De laatste eredivisieontmoeting in de Sittard dateert van 33 jaar terug. Op 27 augustus 1986 won Fortuna Sittard, met Bert van Marwijk in de basis, met 3-0. De wedstrijd in Rotterdam in de eerste speelronde van dit seizoen eindigde in 1-1.

7. In de Eerste Divisie stond deze wedstrijd met vijftien ontmoetingen vaker op het programma. De laatste wedstrijd was in 2014, toen het 2-2 werd. Excelsior verspeelde toen een 2-0 voorsprong.

8. Fortuna Sittard verloor dit seizoen geen van de vier thuiswedstrijden tegen clubs uit het rechterrijtje. Excelsior behaalde zes van de zeven punten in uitwedstrijden juist tegen ploegen uit het rechterrijtje.

9. Excelsior speelt voor de derde en laatste keer dit seizoen een uitwedstrijd bij een promovendus. De laatste twee wedstrijden op bezoek bij een Limburgse promovendus leverden twee overwinningen op.

10. Luigi Bruins was dit seizoen betrokken bij tien van de 29 doelpunten van Excelsior (5 doelpunten en 5 assists). In de afgelopen vier seizoenen was de middenvelder in totaal betrokken bij achttien doelpunten.

11. Van alle spelers in de Eredivisie (minimaal tien wedstrijden) wordt gemiddeld het vaakst een overtreding gemaakt op Fortunees Mark Diemers (3,5 keer per wedstrijd) en Kralinger Marcus Edwards (3,4).

Terug naar overzicht