Een elftal feiten over Heracles Almelo – Excelsior

9 mei 2019

In de voorlaatste speelronde neemt Excelsior Rotterdam het aanstaande zondag 12 mei (aftrap 14:30 uur) op tegen Heracles Almelo. Vooruitkijken op de laatste uitwedstrijd van dit eredivisieseizoen doen we met een elftal feiten.

1. Deze wedstrijd wordt in de Eredivisie voor de tiende keer gespeeld. Excelsior won twee ontmoetingen, voor het laatst in 2015, en speelde twee keer gelijk. Heracles won vijfmaal.

2. In de laatste wedstrijd van 2018 verloor Excelsior de thuiswedstrijd tegen Heracles met 0-3. Oud-Excelsiorspeler Brandley Kuwas was betrokken bij alle doelpunten (één goal, twee assists) .

3. Sinds die wedstrijd behaalde Heracles Almelo twee keer zoveel punten als Excelsior. Excelsior kwam de afgelopen tien wedstrijden niet tot winst en won in november voor het laatst een uitwedstrijd.

4. Excelsior won slechts twee keer de laatste uitwedstrijd van het seizoen, in 2011 en 2016. In 2007 was de laatste uitbeurt eveneens tegen Heracles, en won de thuisploeg met 3-2.

5. Excelsior behaalde tot nu toe acht punten in uitwedstrijden. Alleen in de seizoenen 1970-1971 en 2011-2012 werd buitenshuis met respectievelijk zeven en vier punten nog minder gepresteerd.

6. Als Excelsior niet wint in Almelo, of bij een zege van FC Emmen, zijn de Kralingers voor het eerst sinds 2011 en voor de vierde keer veroordeeld tot het spelen van nacompetitie.

7. Heracles Almelo heeft nog maximaal één punt nodig om zich op eigen kracht te plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. De vorige keer dat Heracles play-offs speelde, in 2016, won de ploeg deze.

8. Heracles Almelo kan het seizoen nog als nummer vijf eindigen. Dat zou de hoogste eindnotering ooit zijn in de negentien seizoenen waarin Heracles Eredivisie speelde.

9. Het clubrecord van 56 punten is niet meer haalbaar voor Heracles, dat op 48 punten staat. Als de Almeloërs nog vier punten behalen, wordt dit seizoen het op-één-na-hoogste puntentotaal behaald.

10. Bij een overwinning van Excelsior, of puntverlies van NAC Breda, eindigt Excelsior voor het vijfde achtereenvolgende seizoen niet als laatste. Dat kwam nog niet eerder voor.

11. Drie spelers van Heracles scoorden tien keer of vaker, waarvan Dalmau met 16 goals het vaakst. Het gebeurde niet eerder dat drie Heraclieden in één seizoen dubbele cijfers haalden.

Terug naar overzicht