Een elftal feiten over PEC Zwolle – Excelsior

4 oktober 2018

Excelsior speelt aanstaande zaterdag uit tegen PEC Zwolle. Daar komen we onder meer twee oude bekenden tegen: Mike van Duinen en Stanley Elbers. We blikken vooruit op dit duel met een elftal feiten.

1. Excelsior staat na zeven wedstrijden op de achtste plaats in de Eredivisie. Alleen in het seizoen 1982-1983 stond Excelsior na evenveel wedstrijden met een zevende plaats nog hoger op de ranglijst.

2. Bij een overwinning in Zwolle wordt voor het eerst dit seizoen geschiedenis geschreven. Nog nooit behaalde Excelsior twaalf punten in de eerste acht wedstrijden van het eredivisieseizoen (omgerekend naar drie punten per overwinning).

3. PEC Zwolle begon het seizoen met drie nederlagen, maar heeft inmiddels zeven punten. Van de laatste vier wedstrijden verloren de Zwollenaren er maar één.

4. Sinds de promotie in 2012 hadden de Zwollenaren slechts twee keer minder dan zeven punten na evenveel wedstrijden. Afgelopen seizoen had PEC Zwolle twee keer zoveel punten als dit seizoen.

5. De Zwollenaren behaalden alle zeven punten in uitwedstrijden. PEC Zwolle is dit seizoen als enige club in de Eredivisie nog zonder punten op eigen veld.

6. In de Eredivisie speelt Excelsior voor de twaalfde keer de uitwedstrijd in Zwolle. Excelsior won alleen in 1982 en 1986. PEC Zwolle won driemaal en zes ontmoetingen eindigden onbeslist.

7. Vier van de laatste vijf ontmoetingen in Zwolle in de Eredivisie eindigden in een 1-1 gelijkspel. Afgelopen seizoen stelde Excelsior met deze uitslag rechtstreekse handhaving definitief veilig.

8. Excelsior ging in de voorbereiding hard onderuit tegen PEC Zwolle. De oefenwedstrijd eindigde in een 0-5 nederlaag. Zian Flemming maakte een hattrick en Mike van Duinen scoorde twee keer.

9. Excelsior kan voor het eerst sinds 2017 ongeslagen blijven in vier achtereenvolgende wedstrijden. De langstlopende reeks wedstrijden zonder nederlaag in de Eredivisie bedraagt zes wedstrijden en werd behaald in 1974 en 1984.

10. Mike van Duinen, vorig seizoen trefzeker in beide wedstrijden tegen PEC Zwolle, speelde de afgelopen twee seizoenen bij Excelsior, waar hij twaalf doelpunten maakte in 53 wedstrijden. De spits was afgelopen seizoen topscorer in Kralingen.

11. Ook Stanley Elbers maakte afgelopen zomer de overstrap van Kralingen naar Zwolle. Elbers speelde in de afgelopen drie seizoenen 74 wedstrijden voor Excelsior en scoorde hierin elf doelpunten.

Terug naar overzicht