Een elftal feiten: SC Heerenveen - Excelsior Rotterdam

28 maart 2019

Excelsior Rotterdam speelt zaterdagavond in het Abe Lenstra Stadion tegen SC Heerenveen. De aftrap is om 20:45 uur. We kijken vooruit naar het duel tegen de Friezen met een elftal feiten.

1. Excelsior won in de Eredivisie twee van de negen ontmoetingen in Heerenveen en verloor de andere zeven. In 2011 won Excelsior met 3-2, vorig seizoen met 1-0.

2. Tijdens die 1-0 overwinning eind februari 2018 hield doelman Theo Zwarthoed de nul, omdat hij liefst 26 keer redding bracht op een doelpoging van de Friezen.

3. Eind september 2018, in de zesde speelronde, eindigde het treffen in Kralingen in een 3-3 gelijkspel. Na 51 minuten leidde Excelsior nog met 3-1, de gelijkmaker viel pas in blessuretijd.

4. Ryan Koolwijk kan tegen SC Heerenveen zijn 200ste competitiewedstrijd voor Excelsior spelen. De aanvoerder speelde tot nu toe 125 duels in de Eredivisie en 74 in de eerste divisie.

5. Mounir El Hamdaoui speelde tot dusverre 99 competitiewedstrijden in het roodzwarte shirt. De aanvaller speelde 46 duels daarvan in de eredivisie, en 53 duels op een niveau lager.

6. Excelsior is al 385 minuten zonder doelpunt, het langst van alle eredivisieclubs. Dat is de langste reeks sinds november 2016, toen Excelsior 507 achtereenvolgende minuten niet tot scoren kwam.

7. Tot de 3-0 thuisnederlaag tegen De Graafschap was SC Heerenveen zes wedstrijden op rij zonder nederlaag, dat was de langste reeks sinds september 2017.

8. Geen enkele eredivisieploeg behaalde dit seizoen minder punten in thuiswedstrijden dan SC Heerenveen. Net als FC Emmen pakten de Friezen in eigen stadion 11 punten.

9. Excelsior is met acht punten juist een van de minst presterende clubs in uitwedstrijden. Alleen NAC Breda behaalde buitenshuis nog minder punten (2) .

10. In wedstrijden van SC Heerenveen vielen dit seizoen al 115 doelpunten (56 voor en 59 tegen), een gemiddelde van liefst 4,4 doelpunten per wedstrijd.

11. Zowel Excelsior als SC Heerenveen kregen dit seizoen al 59 tegendoelpunten. Beide ploegen kregen dit seizoen al meer goals tegen dan in het gehele afgelopen seizoen.