Een elftal feiten: voorbereiding en eerste divisie 2019-2020

5 augustus 2019

De voorbereiding op de Keuken Kampioen Divisie 2019-2020 begon voor Excelsior op 25 juni met de eerste training. Achtendertig dagen later speelde Excelsior de negende en laatste oefenwedstrijd ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Een elftal feiten over de voorbereiding en de seizoenstart.

1. Excelsior speelde in deze voorbereiding negen wedstrijden. Daarvan werden er zes gewonnen en drie verloren. De grootste overwinningen waren tegen de amateurs van IJVV De Zwervers en MZC’11 (10-0), de grootste nederlaag tegen het Belgische KV Kortrijk (0-4).

2. Excelsior maakte deze voorbereiding 35 doelpunten, het hoogste aantal sinds 2007. Die goals werden gemaakt door negen spelers. Joël Zwarts scoorde met negen goals het vaakst, gevolgd door vier spelers met vier goals, waaronder jeugdspeler Dave van Delft.

3. Excelsior kreeg twaalf tegendoelpunten. Van de twee doelmannen stond Alessandro Damen met 494 minuten in acht wedstrijden het vaakst onder de lat. Maarten de Fockert kwam tot 316 minuten in zes wedstrijden.

4. Thomas Verhaar was met vier doelpunten en zeven assists het vaakst betrokken bij een doelpunt (elf keer). Na Verhaar waren Dogucan Haspolat (vijf assists), Robin van der Meer en Ahmad Mendes Moreira (beiden vier) het vaakst aangever.

5. Net als vorig seizoen stonden er deze voorbereiding 24 verschillende spelers op het veld, alleen Redouan El Hankouri kwam niet in actie. Zes spelers kwamen iedere oefenwedstrijd in actie, onder wie vier nieuwelingen.

6. Sander Fischer (foto) stond met 763 minuten het langst op het veld deze voorbereiding, gevolgd door Jeffry Fortes (743) en Ahmad Mendes Moreira (700) De vier jeugdspelers speelden samen 676 minuten, waarvan Otto van der Loo de meeste (264).

7. De selectie van Excelsior bestaat momenteel, exclusief jeugdspelers, uit negentien spelers. Sander Fischer keerde na drie jaar terug, tien spelers stonden vorig seizoen ook onder contract, en acht spelers beginnen aan hun eerste (prof)seizoen bij Excelsior.

8. Luigi Bruins begint aan zijn tiende seizoen bij Excelsior. Alessandro Damen staat aan de vooravond van zijn zesde seizoen in Kralingen en Sander Fischer aan zijn vijfde.

9. Van de huidige selectie speelde Luigi Bruins de meeste wedstrijden voor Excelsior. De middenvelder droeg 211 keer het roodzwarte shirt. Sander Fischer volgt met 128 wedstrijden, Jeffry Fortes speelde 84 duels voor Excelsior.

10. Excelsior begint aan het 38ste seizoen in de eerste divisie. De vorige twee keer duurde het na de degradatie twee seizoenen tot Excelsior promoveerde naar de Eredivisie. In 1974 en 1982 keerde Excelsior binnen één seizoen terug op het hoogste niveau.

11. De nummers één en twee promoveren vanaf dit seizoen rechtstreeks naar de Eredivisie. Excelsior eindigde de eerste divisie drie keer als eerste, voor het laatst in 2006, en vijfmaal als nummer twee.

Een seizoenkaart of tickets voor de thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht bestellen kan via Excelsior Tickets.

Terug naar overzicht