Excelsior behaalt eerste thuisoverwinning tegen Roda JC

4 november 2017

Eindelijk pakte Excelsior Rotterdam de eerste drie punten van dit seizoen in eigen stadion. Dankzij een treffer voor rust van Luigi Bruins werd Roda JC met 1-0 verslagen. De Rotterdammers hebben nu zeventien punten uit elf wedstrijden en bezetten nog altijd de zevende plaats van de Eredivisie.

Beste seizoenstart
Toeval of niet, maar terwijl de fans van Excelsior in het supportershome feestvierden na de 1-0 overwinning op Roda JC, werd aan de overkant van de weg een groots vuurwerk afgestoken. Het is nog te vroeg om echt feest te vieren, maar dat de club geniet van zevende plaats van de Eredivisie is meer dan terecht. De ploeg van Mitchell van der Gaag maakt immers de beste seizoenstart ooit door.

Statistieken
Het enige smetje op het succes – vorige week klom Excelsior na de winst op FC Twente al naar plek zeven – was het ontbreken van een thuisoverwinning. Tegen Sparta werd weliswaar met 1-1 gelijkgespeeld, een driepunter ontbrak tot vanavond nog in de eredivisiestatistieken van het huidige seizoen. De statistieken tegen ‘hekkensluiters’ boden weinig vertrouwen, maar Excelsior won vanavond toch, al was het met een minimaal verschil.

Treffer
De enige treffer van de wedstrijd viel kort voor rust. Luigi Bruins zette de aanval door het centrum zelf op. De bal bereikte met enig fortuin Ali Messaoud en die stak hem prima door, waarna Bruins kon afronden. Vlak daarvoor ging een kopbal van Hicham Faik nog via de grond over het doel en kon Zakaria El Azzouzi net niet bij een voorzet van Mike van Duinen.

Rode kaart
Deze kansen volgden op het feitelijke keerpunt van de wedstrijd: de rode kaart voor Roda JC speler Mikhail Rosheuvel. Hij schoffelde Zakaria El Azzouzi onderuit nadat die na een snelle spelhervatting van doelman Ogmundur Kristinsson op weg was in de richting van het vijandelijke doel. De in de Eredivisie debuterende scheidsrechter Rob Dieperink aarzelde geen moment en toonde Rosheuvel de rode kaart.

Strafschop
Na rust lukte het Excelsior amper om van de man meer situatie te profiteren. El Azzouzi kopte net naast het doel van Jurjus, terwijl de gasten dichtbij de gelijkmaker waren uit een vrije trap van Adil Auassar. De grootste kans op een treffer was echter voor Luigi Bruins. Hij mocht een strafschop nemen nadat Christian Kum ervoor zorgde dat El Azzouzi in het strafschopgebied naar de grond ging. Bruins – doorgaans een zekerheidje vanaf elf meter – zag zijn inzet echter gekeerd door doelman Jurjus.

Afgerekend
,,We hebben vandaag met een aantal zaken afgerekend’’, zei Mitchell van der Gaag na afloop van de wedstrijd tijdens de persconferentie. ,,Dit is onze eerste thuisoverwinning, we hebben de nul gehouden en gewonnen van een ploeg die op de laatste plaats stond. Dat zijn allemaal zaken die voor ons belangrijk waren. Na de rode kaart hadden wij onze beste fase, kregen we drie kansen en scoorden een goede goal.

Succes
,,In de tweede helft heeft Kristinsson niet veel te doen gehad, maar ook zelf werden we niet gevaarlijk. Ik ben erg blij met deze thuisoverwinning, met de zeventien punten die we hebben, maar met name dat we de afstand met Roda JC hebben vergroot.’’ Intussen klonk gezang uit het supportershome, waar de fans maar geen genoeg kregen van het succes van hun club. Ze kunnen er voorlopig twee weken van genieten, want pas op 19 november is de volgende wedstrijd, uit tegen FC Utrecht.

42. Luigi Bruins 1-0

Scheidsrechter: Rob Dieperink
Rode kaart: Mikhail Rosheuvel (Roda JC)
Gele kaarten: Messaoud (Excelsior Rotterdam)