Excelsior geeft overwinning in slotminuten weg

15 september 2018

Na 82 minuten voetbal leek de buit binnen voor Excelsior Rotterdam, maar niets was minder waar. In de laatste acht minuten ging de wedstrijd op zijn kop en stapte Willem II met het 2-2 gelijkspel als morele winnaar van het veld.

Teleurgesteld
,,Na de 2-2 denk je: die moeten we over de streep trekken. Dat gebeurde alleen niet. Waar dat aan lag? Dat gaan we van de week rustig bekijken.’’ Adrie Poldervaart was na afloop van de uitwedstrijd tegen Willem II uiteraard teleurgesteld, want zijn ploeg had zomaar drie punten aan het totaal kunnen toevoegen.

Adrie vs. Adrie
Adrie vs. Adrie dat kon volgens de kenners weleens een mooi potje opleveren tussen twee ploegen die willen voetballen en dat was ook zo. Aanvankelijk was het Willem II dat fel begon en onder meer via Fran Sol dreigend kon worden. Treffers leverde dit beginoffensief niet op en al snel kwam ook Excelsior steeds beter in de wedstrijd.

Voorsprong
Na zestien minuten was er een prima combinatie aan de linkerkant tussen Luigi Bruins en Ryan Koolwijk. Eerstgenoemde mocht vervolgens uithalen en zijn schot ging maar net over het doel. Een kwartier later mikte Bruins alsnog raak. Na een foutje van een Tilburgse verdediger belandde de bal voor de voeten van Bruins en die zette Excelsior op voorsprong.

Ruststand
Na de openingstreffer nam Willem II het initiatief weer meer in handen en probeerde nog voor rust de gelijkmaker te forceren. Aras Özbiliz schoot maar net over het doel, waardoor de ruststand 0-1 in het voordeel van Excelsior was.

Op en neer
De tweede 45 minuten werden, zeker voor de neutrale toeschouwer, een nog leuker schouwspel dan voor rust. Al binnen een minuut was Elias Mar Omarsson dichtbij de 0-2, maar de bal ging via zijn voet naast het doel. Aan de andere kant schoot Özbiliz over het doel. Het bleek de opmaat voor een duel dat op en neer bleef gaan.

Kansen
Hoewel Willem II veel druk uitoefende richting het doel van Sonny Stevens, was het Excelsior dat de grootste kansen kreeg. Zo raakte Jerdy Schouten de lat en schoot Ryan Koolwijk de bal na een hele snelle omschakeling recht in de handen van doelman Timon Wellenreuther. Nadat Omarsson had naast geschoten, redde Stevens op een schot van Kristofer Kristinsson en haalde Crowley een inzet van Jurgen Mattheij van de lijn.

Negentig minuten
Excelsior leek het duel acht minuten voor tijd alsnog te beslissen toen invaller Denis Mahmudov uit een corner de 0-2 maakte. Willem II bewees echter dat een wedstrijd negentig minuten plus een beetje duurt. Fran Sol maakte uit de kluts 1-2 en daarna gaf Excelsior ook de 2-2 nog weg, die werd gemaakt door Kristinsson. Het had zelfs nog gekker kunnen worden in de laatste minuten, maar bij 2-2 bleef het.

Genoten
,,Het was inderdaad vermakelijk’’, zei Poldervaart na afloop. ,,Tot aan de 0-2 vond ik dat ook. Nadat we 0-2 hadden gemaakt, hadden we dat nooit meer weg mogen geven. Willem II is blij met een punt, maar wij zijn er twee kwijt. We moeten echter ook kijken naar wat goed is gegaan en ik heb ook dingen gezien van mijn ploeg waar ik van heb genoten.’’

31. Luigi Bruins 0-1
82. Denis Mahmudov 0-2
86. Fran Sol 1-2
88. Kristofer Kristinsson 2-2

Scheidsrechter: Danny Makkelie
Gele kaarten: Heerkens, Sol (Willem II), Messaoud, Hadouir, Fortes (Excelsior Rotterdam)
Toeschouwers: 11.900