Excelsior geeft winst tegen Heracles weg in bizarre slotfase

18 april 2018

Er was geen vuiltje aan de lucht, maar toch gaf Excelsior in de extra tijd een vrijwel zekere 2-0 overwinning tegen Heracles Almelo weg. Jamiro Monteiro zorgde er met twee treffers voor dat het 2-2 werd en dat de stemming in Rotterdam onder het nulpunt zakte.

Hard aan
,,Deze komt heel hard aan’’, verzuchtte Mitchell van der Gaag na afloop van de wedstrijd. ,,Niet alleen omdat we de overwinning weggaven, maar ook omdat we een unieke kans hadden om aan te sluiten bij de ploegen die nog kans maken op de play-offs om Europees Voetbal. Wij verliezen hier vanavond totaal onnodig twee punten.’’

Ontspannen
Zo kwam er een bizar einde aan een avond waarop alles en iedereen met een rood-zwart hart ontspannen naar de wedstrijd had zitten kijken. Al na zeven minuten was Excelsior op voorsprong gekomen. Jordy de Wijs kopte een vrije trap voor het doel, waarna Jurgen Mattheij de bal verlengde en Ali Messaoud binnentikte.

Kristinsson
Paul Gladon kopte tien minuten later in de handen van Ogmundur Kristinsson, maar Heracles kon nauwelijks echt dreigend worden. Na rust was er wel een kans voor Gladon, maar ook nu voorkwam de IJslandse doelman van Excelsior een treffer.

Strafschop
Kort na rust leek het duel definitief gespeeld. Een kopbal van Jurgen Mattheij werd van de lijn weggehaald door Peter van Ooijen. Met de hand, oordeelde de arbitrage. Daar viel over te discussiëren, maar feit was dat de bal op de stip ging. Terwijl Van Ooijen met rood werd weggestuurd, schoot Mike van Duinen vanaf elf meter de 2-0 binnen.

Mogelijkheden
Geen vuiltje aan de lucht dus. Vooral omdat Excelsior daarna legio mogelijkheden kreeg om een derde of misschien wel vierde treffer te maken. Twee minuten voor tijd stond eerst doelman Bram Castro in de weg, toen de paal en daarna ging de bal simpelweg naast. Het werd geen 3-0, maar de punten waren binnen.

Eretreffer
Tot Jamiro Monteiro in de 91e minuut – jongeling Marouane Afaker had net zijn debuut gemaakt namens Excelsior in de Eredivisie – de eretreffer maakte. Vervelend dat Kristinsson de nul niet hield, de supporters hadden hem net tot man of the match uitgeroepen, maar verder weinig aan de hand…

Geklungel
Tot de allerlaatste seconde van de wedstrijd. Geklungel bij het wegwerken van de bal, waarna Heracles alsnog gevaarlijk kon worden. Jordy de Wijs trok aan de rem, Monteiro kwam ten val – buiten of binnen de zestien – maar Mulder wees naar de stip. De aanvaller nam zelf plaats achter de bal en schoot de 2-2 binnen.

Vervelend avond
,,De eerste strafschop was discutabel in ons voordeel en dan weet je dat je geen twijfel moet toelaten’’, zei Van der Gaag. ,,Er was niets aan de hand. 2-0, tegen tien man, het enige dat ontbrak was onze derde treffer. We kregen genoeg kansen, maar dan nog…’’ Hij schudde nogmaals zijn hoofd. ,,Het is een heel vervelende avond geworden.’’

Doelpunten:
7. Ali Messaoud 1-0
51. Mike van Duinen 2-0 (strafschop)
91. Jamiro Monteiro 2-1
93. Jamiro Monteiro 2-1 (strafschop)

Scheidsrechter: Siemen Mulder
Gele kaarten: Messaoud, De Wijs (Excelsior Rotterdam), Droste (Heracles Almelo)
Toeschouwers: 4065

Wissels Excelsior Rotterdam
58. Luigi Bruins in plaats van Levi Garcia
82. Anouar Hadouir in plaats van Ali Messaoud
89. Marouane Afaker in plaats van Mike van Duinen

Wedstrijdsponsor: Rent a Butler
Balsponsor: Balsponsor: Maxliva

Terug naar overzicht