Excelsior knokt zich naar verdiend punt tegen Willem II

21 april 2019

Het moest van diep komen, maar uiteindelijk hield Excelsior Rotterdam een punt over aan het duel met Willem II (1-1). Extra boost voor de Rotterdammers: de treffer viel in de blessuretijd, het moment waarop Excelsior de doelpunten doorgaans tegen krijgt.

Ontzettend blij
,,Ik ben ontzettend blij met dit punt’’, zei Rocardo Moniz na afloop van de thuiswedstrijd tegen Willem II. Op deze Eerste Paasdag zag de wereld er enkele minuten voor tijd nog heel anders uit. Excelsior verdiende een gelijkmaker, maar zag dat Willem II bij een 0-1 achterstand de kans kreeg op een tweede treffer.

VAR
Scheidsrechter Allard Lindhout zag een penalty in een vermeende handsbal van Hervé Matthys. De bal lag al op de stip toen Lindhout op advies van de VAR besloot toch maar de beelden te bekijken. Toen hij terugkeerde op het veld, gaf hij aan af te zien van een penalty. Het bleef bij 0-1 en luttele momenten later kreeg Excelsior alsnog wat het op basis van de tweede helft verdiende.

Grote afstand
Voor rust was het niet goed wat Excelsior de 4140 toeschouwers in het Van Donge & De Roo Stadion voorschotelde. Er waren wel wat voorzichtige mogelijkheden (Ryan Koolwijk schoot over op aangeven van Ali Messaoud), maar het waren de gasten uit Tilburg die na een kwartier op voorsprong kwamen. Renato Tapia haalde van grote afstand uit en liet Alessandro Damen kansloos, 0-1.

Uithaalde
De Tilburgers konden na een half uur spelen de voorsprong verdubbelen, maar deze keer greep Damen goed in op een schot van Alexander Isak. Ali Messaoud had voor de gelijkmaker kunnen zorgen, maar stuitte op doelman Michael Woud, terwijl Jeffry Fortes kort voor rust goed uithaalde, maar niet het net naar Tapia raakte.

Feller
Iedereen besefte dat er iets moest gebeuren na rust. Ricardo Moniz greep in door Luigi Bruins en Lorenzo Burnet naar de kant te halen. In hun plaats kwamen Marcus Edwards en Thomas Oude Kotte in de ploeg. Excelsior speelde na rust feller en ging op zoek naar de gelijkmaker. Het leverde niet meteen grote kansen op, maar de gasten werden na rust helemaal nauwelijks gevaarlijk meer.

Verdiend punt
Twintig minuten voor tijd leek het raak, maar de treffer van Mounir El Hamdaoui werd vanwege buitenspel afgekeurd. Vlak nadat invaller Denis Mahmudov van grote afstand net over schoot, leken de gasten een strafschop te krijgen. Die ging na interventie van de VAR dus niet door en in de 93e minuut mocht Excelsior eindelijk eens voelen, wat het andersom zo vaak had moeten voelen. El Hamdaoui zorgde met zijn vierde treffer van het seizoen voor de gelijkmaker (1-1) en een verdiend punt.

Eredivisievoetbal
,,Voor de jongens is dit heel belangrijk’’, benadrukte Moniz. ,,De gelijkmaker was verdiend en moet ons vertrouwen geven.’’ De vraag of hij denkt de play-offs nog te kunnen ontlopen, beantwoordde Moniz met een volmondig ‘ja’. Morgen staat hij weer met zijn ploeg op het trainingsveld om verder te werken aan zijn plan dat moet resulteren in een nieuw seizoen eredivisievoetbal in Rotterdam-Kralingen.

16. Renato Tapia 0-1
90. Mounir El Hamdaoui 1-1

Scheidsrechter: Allard Lindhout
Gele kaarten: Palacios (Willem II)